Tényleg lesznek idén szóbeli érettségik is? Válaszolt a minisztérium Érettségi-felvételi
Eduline

Tényleg lesznek idén szóbeli érettségik is? Válaszolt a minisztérium

Fontos lenne mielőbb tisztázni, egy komoly tényezőt ugyanis nem látunk előre: milyen lesz a járványhelyzet a májusi vizsgák alatt.

"A gimnazisták és szakközépiskolások számára 2021-ben lesz szóbeli érettségi vizsga, vagy csak írásbeli várható?"

- tette fel a kérdést Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Válaszában az Emmi államtitkára, Rétvári Bence egyből az Oktatási Hivatal oldalára irányította a politikust, ahol - már mi is írtunk róla - csak annyi szerepel, hogy elméletben milyen szabályok mellett tartják majd a vizsgákat. Természetesen külön érintve az írásbelire és a szóbelire vonatkozó szabályokat is.

Bár az oktatási kormányzat, többször és több fórumon is hangsúlyozta, nem terveznek változtatni az eredeti érettségi forgatókönyvön, tehát a vizsgák májusban lesznek, írásbeli és szóbeli vizsga mellett, Rétvári Bence válaszában azt is kiemeli,

Az érettségi vizsgákra május-június folyamán kerül sor, melynek a lebonyolításában az akkor aktuális járványhelyzethez kell igazodni.

Sokan inkább elengednék a szóbeliket idén is. Nemrég a szóbelik eltörléséért indult aláírásgyűjtés. Illetve az ADOM diákmozgalom is csatlakozott az érettségi körüli helyzet rendezését sürgetők közé. Ők is a szóbeli vizsgák törlése, plusz időpontok meghirdetése és az összes érettségi vizsga ingyenessé tétele mellett tették le a voksukat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.