Megvannak a központi felvételi eredményei, folytatódhat a modellváltási hullám - ez történt a héten Érettségi-felvételi
Eduline

Megvannak a központi felvételi eredményei, folytatódhat a modellváltási hullám - ez történt a héten

Tíz éve nem volt olyan rossz eredmény magyarból a központi középiskolai felvételin, mint idén, még mindig "hagyományos" érettségire készül a kormány, átvették az új épületük kulcsait az SZFE hallgatói, mindeközben az egyetem reklámokkal toboroz felvételizőket, és újabb két egyetemről röppent fel a hír, ahol fontolgatják a modellváltást. Mutatjuk a hét legfontosabb híreit.

Megvan a központi felvételi eredménye

Tíz éve nem volt olyan rossz eredmény magyarból a központi középiskolai felvételin, mint idén - derül ki a vizsga előzetes eredményeiből, amelyekről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Úgy tűnik, hogy idén főként a magyarteszttel akadtak gondok - ahogy azt a diákok visszajelzései alapján már a felvételi hétvégéjén sejteni lehetett. Magyarból az elmúlt 10 év legrosszabb eredményei születtek, alulmúlva a korábbi legrosszabb eredményt, a 2012-es 25,2-es átlagot is. A statisztikákat itt nézhetitek meg.

A középiskolai felvételiknél már csak a szóbelik és a középiskolai jelentkezés van hátra. Ezért a héten összegyűjtöttük az összes hasznos infót és határidőt, amit a diákoknak és a szülőknek tudniuk kell a 2021-es középiskolai felvételiről.

Hiába a járvány, nem változnak az érettségi szabályai

Maruzsa Zoltán ismét elmondta, hagyományos módon - írásbeli és szóbeli számonkéréssel - tervezik megtartani az idei érettségit. Január eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével. Ezeken célzottan biztosíthatnak lehetőséget a személyes kapcsolattartásra - mondta. Arról, hogy mindez hogyan valósítható meg, azért akadnak kétségek, például az amúgy is túlterhelt tanárok napi munkájába vajon hogyan illeszthető be a többletmunka. Persze a minisztériumnak erről is határozott elképzelései is vannak.

Az idei évben talán még megterhelőbb az érettségizőknek a felkészülés - mentálisan is. Ebben a témában pszichológusokkal készített interjúnkat itt olvashatjátok el. Az érettségi jelentkezési határidő előtt minden fontos szabályt megismerhettek itt. 

SZFE-ügy

A Freeszfe Egyesület hétfő reggeli közleményében jelentette be: Budapesten, a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alatt találtak helyet, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. A felújított iskolaépület bérleti jogát még korábban nyerte el pályázaton az SZFE oktatói által létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány. Egy nappal az után, hogy elbúcsúztak korábbi épületüktől és az Ódry Színpadtól, Erzsébetváros polgármestere jelképesen átadta is adta az új épület kulcsát az SZFE hallgatóinak.

Mindeközben az 50-es évek óta először reklámokkal toboroz hallgatókat az SZFE. Korábban erre nem volt szükség, mert átlagosan 30-szoros volt a túljelentkezés, de volt olyan szak is, amire 70-szer többen felvételiztek.

A felvételizők visszajelzései alapján valószínűleg rá is fér valamilyen kampány az intézményre, mivel sokan elvesztették a lelkesedésüket a kialakult helyzet miatt. Van olyan felvételiző, aki azon gondolkodik, vár egy évet a felvételivel, hogy ne az övé legyen a „próbaosztály”, és egy év múlva az első osztályok tagjai elmondhassák, milyen lett a képzés. Egy másik felvételiző korábban azt mondta, "az az SZFE, ahová 12 éves kora óta szeretne felvételizni, már nem létezik."

Újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi fenntartásba

Jelen információi szerint a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését. Legutóbb a pécsi és a szegedi egyetemen döntöttek a modellváltás mellett, követve a Semmelweis Egyerem és a Debreceni Egyetem példáját, ahol szintén idén januárban szavazták meg a fenntartóváltást.

De mégis mi az oka a modellváltási hullámnak? Stumpf István egyetemi átszervezésekért felelős kormánybiztos szerint "világossá vált, hogy nem szabad olyan struktúrára pénzt költeni, amelyik nem tudja hozni az elvárt minőséget", márpedig szerinte a magyar felsőoktatás lemaradt a világ élmezőnyétől, sőt még Közép-Európától is, ezért "fel kell kavarni az állóvizet". 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés