Ezeken a szakokon bármilyen érettségivel teljesíthetitek a felvételi követelményt Érettségi-felvételi
Eduline

Ezeken a szakokon bármilyen érettségivel teljesíthetitek a felvételi követelményt

Idén is mindenkinek kötelező az emelt szintű érettségi a felvételihez, de melyik tárgyból kell vizsgát tennetek? Mutatjuk a listákat.

Február 15. a felvételi jelentkezési határidő és az érettségi jelenetezési határidő is. Eddig kell eldöntenetek melyik egyetemre jelentkeztek és milyen érettségit választotok.

A felvételi követelménynek továbbra is része az emelt szintű érettségi (alap és osztatlan mesterképzés esetében) – vagyis legalább egy tárgyból minden felvételizőnek kötelező ilyen vizsgát tennie.

Azt, hogy a különböző szakokon milyen vizsgát kell tennetek, itt nézhetitek meg. Idén is vannak azonban szakok, amelyekre jelentkezve bármely emelt szintű érettségivel teljesíthetitek a felvétel követelményét, itt a lista:

Kik mentesülhetnek?

Az emelt szintű érettségi kötelezettsége alól mentesülhettek, ha felsőoktatási szakképzésre, illetve olyan képzésre jelentkeztek, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg (edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, valamint azok az egy- és kétszakos osztatlan tanár szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van). Illetve, ha diplomásként felvételiztek, akkor sem kell külön emelt szintű érettségit bemutatnotok, az egyetemi oklevél "kiváltja" a felvételi feltételt. Mindemellett természetesen akkor sem kötelező egyetlen tárgyból sem emelt szinten érettségiznetek, ha nem szeretnétek egyetemen vagy főiskolán továbbtanulni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés