Hány képzést jelölhettek meg ingyen a 2021-es felvételin? Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Hány képzést jelölhettek meg ingyen a 2021-es felvételin?

Mi számít egy jelentkezési helynek, és mi történik, ha több képzést is szeretnétek megjelölni? Fontos kérdésekre válaszolunk.

A felsőoktatási felvételi eljárás során alapvetően három helyre jelentkezhettek ingyenesen. Van azonban egy kiskapu, ugyanis ha ugyanannak a jelentkezési helynek az államilag támogatott és önköltséges formáját is megjelölitek - azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el -, akkor ezt ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, ám az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül. 

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen hat helyre is jelentkezhettek ingyenesen, ha a három díjmentesen megjelölhető képzésnek az állami ösztöndíjas és az önköltséges formáit is megjelölitek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek feltétlenül egymás után kell állniuk az általatok felállított sorrendben. Azaz megtehetitek például, hogy első három helyen megjelölitek a három képzés államilag támogatott formáját, majd a negyedik helytől veszitek ezeknek az önköltséges változatát.

Mi van, ha ennél is több képzést szeretnétek megjelölni?

A további jelentkezési helyek számától függően kiegészítő eljárási díjat kell fizetnetek, az Oktatási Hivatal számlaszámára banki átutalással, vagy bankkártyás fizetéssel - áll a felvételi tájékoztatóban. Ennek összege - a három képzés megjelölése után - további jelentkezési helyenként 2000-2000 forint. A befizetési határidő pedig megegyezik a jelentkezési határidővel, azaz 2021. február 15.

Külön eljárási díj is lehet

A felsőoktatási intézmények, amennyiben pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak, ezért külön eljárási díjat kérhetnek, amelyet a felsőoktatási intézményhez kell befizetnetek. A befizetés módjáról, határidejéről az érintett intézménytől kaptok tájékoztatást (általában a vizsgabehívóban).

A külön eljárási díj összegét és a befizetési határidőt itt nézhetitek meg.

A 2021-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.