Érettségi szóbeli nélkül, szétszórják az SZFE oktatási helyszíneit - hét hírei Érettségi-felvételi
Eduline

Érettségi szóbeli nélkül, szétszórják az SZFE oktatási helyszíneit - hét hírei

Egyre kevesebb tanár van, így akár iskolabezárásokra is fel kell készülni a jövőben, lejárt az iskolaérettségi kérelmeinek leadási határideje és törölték a 2021-es érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Középiskolai felvételi lesz, a betartandó járványügyi szabályok nem változtak

Megtartják az iskolákban a január 23-án esedékes központi felvételi vizsgákat. A felvételiket a járvány elleni védekezés szabályainak megfelelően szervezik meg az intézményekben: a résztvevő diákok számára kötelező lesz a távolságtartás, a szüleik pedig nem léphetnek majd be az iskolák épületébe.

A felvételi megszervezésével kapcsolatos szabályokról itt írtunk bővebben. Ha a felvételi előtt a legjobb tippeket és trükköket keresitek a gyakorláshoz, akkor itt megnézhetitek, mit tanácsolnak a tanárok, vagy a korábbi felvételizők. Cikksorozatunk harmadik részében azoknak szeretnénk profi segítséget adni, akiknek a matek a mumus.

A nyomás és a bizonytalanság nagy a középiskolai felvételivel és jelentkezéssel kapcsolatban, épp ezért a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője most összeszedte 10 pontban, hogy mit tanácsol a középiskolai felvételihez.

Pörög az érettségi 2021 és felvételi

Törölték a 2021-es érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót, a múlt héten indult petíciót amíg lehetett, közel 30 ezren írták alá. Most a szóbelik eltörléséért indult aláírásgyűjtés. Az ADOM Diákmozgalom is azt javasolja, a 2021-es szóbeli érettségiket töröljék. Ezen felül még hat javaslatot fogalmazott meg az diákmozgalom, hogy a 2021-es érettségiket megfelelő környezetben szervezzék meg.

Hány százalékot kell elérnetek 2021-ben a közép-, illetve az emelt szintű érettségi vizsgákon a ketteshez vagy az ötöshöz? Mutatjuk. A felvételi jelentkezési időszakban egy nagyon aktuális kérdésre válaszolunk: mi lehet a választott ötödik érettségi és mi nem? A középiskolai eredményekkel akár 100 pontot is szerezhettek a 2021-es felsőoktatási felvételin. De pontosan melyik tantárgy jegyei számítanak? Itt a válasz.

Tovább csökkent a nyelvvizsgázók száma 2020 második felében

2020 első félévében összesen 44 693-an nyelvvizsgáztak, ami több tízezerrel volt kevesebb a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest, és a tavalyi év második felében sem sikerült javítani a statisztikákon. Sőt, 2019-hez képest közel 16 ezerrel esett vissza a vizsgázók száma. Mutatjuk a friss adatokat.

Helyettesítési díjat kapnak a bölcsődei dolgozók

Az idei évtől helyettesítési díjat kapnak azok a nevelők, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek.

Heteken belül dönt a modellváltásról a négy érintett egyetem

Az innovációs és technológiai miniszter állítása szerint az intézményekre bízza, hogy fenntartót váltanak-e.

Sokan kerülhetnek túl korán iskolába, a szülők magukra maradtak

A szülők 70 százaléka találkozott elutasítással, amikor támogató szakmai véleményt kértek a szakemberektől vagy óvodapedagógusoktól. A Szülői Hang felmérése szerint súlyos hiányosságok vannak az iskolaérettségi eljárásban a szülők szakmai tájékoztatásával és a kérvényezés támogatásával kapcsolatban.


Egyre kevesebb tanár van: akár iskolabezárásokra is fel kell készülni

Évről évre kevesebb a tanár, egyre kevesebben állnak munkába és sokan mennek nyugdíjba. A legfrissebb adatok szerint most háromezerrel kevesebb pedagógus van, mint egy évvel korábban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tankerületek intézményeiben nem csökkent, egyenesen nőtt a tanárok száma, csökkenésről a szakképzésben lehet beszélni.

Folytatódik az SZFE szétdarabolása

Nem elég, hogy nem maradnak a Vas utcában a képzések, még fel is darabolják a színművészetisek eddigi rendszerét. Illetve arról tárgyal az egyetem vezetése, hogy egyházi kézbe kerülhet az Ódry Színpad. Azóta pedig kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora.

Hiába a Brexit, akár 2022-ig is húzódhat az Erasmus-program kivezetése

Az utóbbi hetekben komoly figyelem fordult az Erasmus felé, ugyanis az egyik legnagyobb részvevő elhagyja a programot. Az Egyesült Királyság kilépése a magyar diákok utazásait is befolyásolja - mutatjuk, hogyan.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?