Szükség ahhoz előbb középszinten érettségiznetek, hogy utána emeltezhessetek is? Olvasói kérdésre válaszoltunk.

Ha nem érettségiztem angolból, akkor nem is tudok emelt szintű érettségit tenni?

- kérdezte tőlünk egyik olvasónk.

A kérdésre a válasz röviden: de igen, lehet emeltezni. Nincs ugyanis olyan szabály, hogy az érettségik egymásra épülnének. Ezért bárki érettségizhet egyből emelten szinten minden olyan tárgyból, amiből szerveznek vizsgát - médiából például csak középszintű érettségi van.

Azt, hogy milyen szintű vizsgát tesztek, az sem befolyásolja, hogy rendes vagy előrehozott vizsgáról van szó, ugyanis az utóbbin is lehet egyből az emeltet választani. Azt viszont fontos tudnotok, hogy előrehozott érettségit csak informatikából, idegen nyelvekből, illetve olyan érettségi vizsgatárgyból tehettek, amelyekből a korábbi években már lezárultak a tanulmányaitok - ilyenek például a természettudományos tárgyak.

Az előrehozott érettségikre vonatkozó új szabályokról itt írtunk korábban. A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.