Miért kaphattok pluszpontot a 2021-es felvételin? Itt a lista Érettségi-felvételi
Eduline

Miért kaphattok pluszpontot a 2021-es felvételin? Itt a lista

Emelt érettségi, nyelvtudás, esélyegyenlőség, felsőoktatási szakképzés, szakképesítés, versenyek és sporteredmények - ezekért mind-mind kaphattok többletpontot a felsőoktatási felvételin. De pontosan mennyit? Mutatjuk.

A korábbi évekhez hasonlóan a pluszpontok összege nem lehet több 100 pontnál, így, ha valamilyen oknál fogva többre lennétek jogosultak, akkor is maximum 100 ponttal számolhattok. A dokumentumokra vonatkozó pontozás azonban egészen eltérő. 

Maximum 100 pont jár az emelt szintű érettségiért 

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható, vagyis, ha két tárgyból is van emeltetek, akkor már ki is maxoltátok a pluszpontokat.  

Maximum 40 pont jár a nyelvtudásért 

Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Fontos, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, vagyis hiába van például két B2-es nyelvvizsgátok, amiért 28+28 pont járna, akkor is csak 40 pontot fognak nektek elszámolni. Illetve azt is érdemes tudnotok, hogy ha idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor azt csak egyszer, a számotokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen fogjátok megkapni. 

Esélyegyenlőség jogcímen maximum 40 pontot kaphattok 

A felvételin többletpontra jogosult a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő, illetve a gyermeket gondozó jelentkező. Azt, hogy utóbbi esetében pontosan mikor kaphattok pluszpontokat, itt nézhetitek meg.

Fontos, hogy ezeken a jogcímeken akkor kaphattok többletpontot, ha a felvételi tájékoztató megjelenése és 2021. július 8. közötti időszak során teljesítitek az adott jogcím feltételeit, és mindezt igazolni is tudjátok. 

Felsőoktatási szakképzés - maximum 32 pont 

A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után, amennyiben a pontszámítás nem az oklevélből történik – azonos képzési terület szakjára történő továbbtanulás esetén –, 32 többletpont jár.

Szakképesítés - maximum 32 pont 

A 2021. évi általános eljárástól kezdődően legfeljebb egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján kaphattok 32 többletpontot, ha szakiránynak megfelelően tanultok tovább - ezt ebben a táblázatban tudjátok ellenőrizni. Ezzel a pluszpont szerzési lehetőséggel csak akkor tudtok élni, ha az érettségi pontotokat nem a szakmai vizsgátok alapján számították.

Fontos, hogy többletpont kizárólag  a 2020. január 1-jét megelőzően közzétett Országos Képzési Jegyzék szerinti 54-es vagy 55-ös szakmaszámú OKJ-bizonyítványban vagy szakgimnáziumban oktatható szakképesítést igazoló bizonyítványban vagy középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben igazolt szakképesítés alapján kapható. És csak abban az esetben jár pluszpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak - ennek szintén ebben a táblázatban tudtok utánanézni.

Tanulmányi és művészeti versenyeredmények 

A különböző tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeken szerzett eredményekért (például OKTV, TUDOK) eredményektől és versenyektől függően egészen eltérő pontokat kaphattok - ezekről itt olvashattok bővebben.

Sporteredmény 

Ha a NOB (Nemzeti Olimpiai Bizottság) által elismert sportágakban jeleskedtetek, abban az esetben is kaphattok 10-50 pontot az eredményetektől függően, de legfeljebb egyet számítanak be, mégpedig azt, amelyik számotokra a legkedvezőbb. Azt, hogy pontosan milyen sporteredményért és hány pontot kaphattok, itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés