Jó hír a felvételizőknek: idén nem lettek magasabbak az előzetes ponthatárok Érettségi-felvételi
Eduline

Jó hír a felvételizőknek: idén nem lettek magasabbak az előzetes ponthatárok

Tavaly jelentősen csökkentek az előzetes ponthatárok és a felvételizők nagy szerencséjére idén sem változtak sokban, azonban a képzések összetétele egy kicsit megváltozott. Mutatjuk, hogyan.

Kereskedelem és marketing, kommunikáció- és médiatudomány, általános orvosi, gazdálkodási és menedzsment - többek között ilyen szakokon állapítottak meg 2021-ben is előzetes ponthatárokat.

A tavalyi csökkentés után, amikoris 400 pontban maximalizálták az előzetes ponthatárokat, idén sincsen 400-nál magasabb előzetes ponthatár. A gyógypedagógián, ahol tavaly 310 volt az előzetes követelmény, idén nem is lesz előzetes ponthatár. Viszont filozófia, politika, gazdaság címszó alatt bekerültek a listába új szakok is, ahol szintén 400 pont lesz az előzetes ponthatár.

Kikerült a listából továbbá a lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szak, itt tavaly 320 volt az előzetes ponthatár, és a tájrendező és kertépítő mérnöki szak is, ahol 325 volt a ponthatár.

Bekerült viszont a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási, itt 350 lesz a ponthatár.

Ami az osztatlan képzéseket érinti, bekerült a listába az agrármérnöki szak, ahol 300 pont lett a minimum követelmény. A fogorvos képzéseken az eddigi 390 helyett 380 pont kell majd.

Az összes 2021-es előzetes ponthatárt itt nézhetitek meg.

Fontos: ezeken a szakokon csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt, függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek.

Igaz, az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit, de arra is volt már példa, hogy a végleges ponthatár alacsonyabb lett.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés