Mikor jár pluszpont az emelt szintű érettségiért? Érettségi-felvételi
Eduline

Mikor jár pluszpont az emelt szintű érettségiért?

Milyen feltételekkel és mennyi többletpontot kaphattok a felvételin az emelt szintű érettségiért? Fontos kérdésre válaszolunk.

Talán az már senkinek sem újdonság, hogy ha szeretnétek felsőfokú tanulmányokat folytatni, ahhoz legalább egy tárgyból emelt szinten kell érettségiznetek. Jó hír azonban, hogy ezért is ugyanúgy járhat többletpont. Jogszabály alapján ugyanis kötelező pluszpontot adni az emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, ha teljesítitek feltételeket.

De mégis mik ezek a feltételek?

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont, összesen pedig 100 pont kapható.

Arról, hogy 2021-ben az adott szakra milyen tárgyból várnak emelt szintű vizsgát az egyetemek, itt írtunk korábban.

A kötelező emelt érettségi alól is van kivétel

Ez a szabály nem vonatkozik rátok, ha olyan képzésre jelentkeztek, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg. Ilyen például az edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve azok az egy- és kétszakos osztatlan tanári szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van - írja a felvételi tájékoztató.

Illetve akkor is mentesülhettek az emelt szintű érettségi követelménye alól, ha felsőfokú végzettséggel rendelkeztek. Fontos viszont, hogy ebből felvételi összpontszám csak akkor számolható, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés