Elindult a felvételi ügyintézés: mutatjuk, mit kell tennetek Érettségi-felvételi
Eduline

Elindult a felvételi ügyintézés: mutatjuk, mit kell tennetek

Elindult az ügyintézési időszak a keresztféléves felvételiben, a februárban induló képzésekre jelentkezők január 11-ig pótolhatják a most megszerzett dokumentumokat, vagy ha kell, adat- és sorrendmódosítást is csinálhatnak. Mutatjuk, hogyan.

A november 15. után megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat legkésőbb 2021. január 11-ig pótolhatjátok. Ezeket szkennelés után kell feltölteni a rendszerbe.

Mi az, amivel nem kell foglalkozni?

Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi eredményeket igazoló dokumentumok (bizonyítvány vagy tanúsítvány) másolatát. Ezeket az adatokat idén is elektronikusan szerzik be. Szintén nem kell benyújtani a 2003. január 1. után szerzett nyelvvizsga bizonyítványokat - ha a november 15-i jelentkezési határidő után szereztétek vagy szerzitek meg a nyelvvizsgát, akkor a felületen csak a bizonyítvány adatait kell megadni.

Meggondoltátok magatokat?

A jelentkezési sorrend módosítására egyetlen alkalommal van lehetőségetek, legkésőbb január 11-ig. A sorrendmódosítás menüpontban jelennek meg a megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíllal sorolhattok lejjebb vagy feljebb. A változtatás után a mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend. Fontos, hogy ezután már nem lehet tovább módosítani, úgyhogy legyetek nagyon körültekintőek a módosítással, érdemes mérlegelni az alábbi tanácsokat. 

Mikor érdemes változtatni?

Az egyszeri sorrendmódosítással akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott preferencia-sorrendetek, ami alapján a jelentkezéseiteket rangsoroltátok. Nem érdemes sorrendet módosítani, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsga, hiszen ez esetben az adott szakra egyébként is sikertelennek számít a jelentkezés.

Ha valamit nagyon nem szeretnétek, akkor lehet jelentkezési helyeket visszavonni. Ezt azoknak érdemes választaniuk, akik meggondolták magukat és már nem szeretnének valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni. Ezt is érdemes azonban alaposan megfontolni, a visszavont jelentkezések ugyanis már nem vehetők fel újra.

Változtattam, de nem látom

Fontos, hogy a változtatások az ügyintézési felületen nem jelennek meg azonnal, hiszen az elküldött kérelmeket még fel is kell dolgozni. A benyújtott kérelmek státuszát a kérelmek menüpontban lehet ellenőrizni.

A 2021-es keresztféléves felvételiről itt olvashattok el minden fontos és friss infót.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés