Felvételi sorrendmódosítás vagy jelentkezés visszavonása - eddig gondolhatjátok meg magatokat Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi sorrendmódosítás vagy jelentkezés visszavonása - eddig gondolhatjátok meg magatokat

Hamarosan kezdődik a keresztféléves ügyintézési időszak. De mikor éri meg módosítani a felvételin megjelölt szakok sorrendjén vagy visszavonni a jelentkezést? És meddig gondolhatjátok meg magatokat? Fontos kérdésekre válaszoltunk.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, december 12-én indul a keresztféléves felvételi ügyintézési időszaka, ekkortól lesz lehetőségetek többek között az egyszeri sorrendmódosításra vagy a jelentkezési hely visszavonására is.

Sorrendmódosításkor - ahogy a nevében is benne van - a már megadott szakok sorrendjén tudtok változtatni, új képzés rögzítésére nincs lehetőség.

Mikor nem érdemes változtatni?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével nem érdemes élni, ha

  • valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok. Sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra egyébként sem kerülhettek be, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek.
  • ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. Ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőségetek.

A jelentkezési hely visszavonását azonban alaposan át kell gondolni, mivel ezt is csak egyszer tehetitek meg. Ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyet, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később már nem lesz lehetőségetek, illetve arra sincs lehetőség, hogy a visszavont képzés helyett újat jelöljetek meg.

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása a 2021. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díjat nem igényelhetitek vissza.

Meddig változtathattok?

Ha szeretnétek sorrendet módosítani vagy jelentkezési helyet törölni, akkor ezt az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2021. január 11-ig tehetitek meg.

Mi a helyzet a nyelvvizsgamentességgel és a kötelező nyelvvizsgákkal?

A tavaszi időszakban nyelvvizsga nélkül kiadták azoknak a diplomáját, akiknek a vizsga hiánya miatt nem sikerült megszerezni az oklevelet. Vajon most is lesz ilyen lehetőség? A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját kérdeztük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.