Marad a kötelező 50 óra az érettségi előtt, de hogyan teljesíthető? Érettségi-felvételi
Eduline

Marad a kötelező 50 óra az érettségi előtt, de hogyan teljesíthető?

A vírushelyzet nem könnyíti meg azok dolgát, akik az érettségi feltételeként megszabott 50 óra közösségi munkát szeretnék valahogy összeszedni. Hogyan lehet a járvány alatt megoldani?

Mivel a közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9-11. évfolyamok alatt - írja az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatójában - ezért az 50 óra közösségi szolgálat feltétele továbbra is áll. Viszont azok a mostani végzősök, akik már a tavaszi félévben is otthonról tanultak, a nyári szünetben pedig nem mozoghattak úgy, mint egy évvel korábban, elképzelhető, hogy bajban vannak az 50 óra terén.

Amennyiben előfordul, hogy a 2020/2021-es tanév végén érettségizők a még hátralévő időszakban szeretnék teljesíteni a közösségi szolgálatot, a jelen helyzetben azt javasolja az OH, hogy az érintett "csakis olyan teljesítési módot válasszon, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget".

Online is lehet

A mostani helyzetben az iskolák a fennmaradt közösségi szolgálatos órák erejéig az online iskolai folyamatokba is bevonhatnak titeket (pl. online tananyaghoz segédanyagok készítése), segíthetitek, mentorálhatjátok a többieket (pl. online korrepetálás, online nyelvgyakorlat) - írja az OH.

Illetve a hivatal azt is kiemeli, a rendelet lehetővé teszi magánszemélynek nyújtott közvetlen segítségnyújtást is, tehát egy rövid, írásba foglalt megállapodás alapján így is teljesíthető közösségi szolgálat.

Bencsik János független parlamenti képviselő határozati javaslata szerint viszont ezt a szabályt ideiglenesen fel kell függeszteni, hogy igazolás nélkül is mindenki megkezdhesse majd tavasszal az érettségi vizsgákat.

A képviselő emlékeztetett rá, nagyobb mennyiségű vakcinára csak  tavasszal lehet számítani, így lényegében lehetetlen az érettségiző diákok többségének a közösségi szolgálat teljesítse. Az ideiglenes felfüggesztés lehetővé tenné, hogy a pandémia okozta rendkívüli helyzet miatt se kelljen senkinek lemondania az érettségiről és a felvételiről.

50 óra közösségi munka az érettségihez a vírus alatt: lehetetlen?

Bencsik János független képviselő szerint teljesíthetetlen a feltétel, ezért változtatásokat javasol.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés