Koronavírus alatt külföldön: erre számíthattok, ha most felvételiztek Érettségi-felvételi
Eduline

Koronavírus alatt külföldön: erre számíthattok, ha most felvételiztek

Évek óta egyre több magyar diák kezdi el az egyetemet külföldön. A koronavírus második hulláma alatt azonban a jelentkezők felvételijét komolyan befolyásolja a vírushelyzet. Mutatjuk, mi a szabály a nagy egyetemeken.

A legtöbb nyugat-európai országban már tavasszal elkezdték a felvételi interjúkat online bonyolítani. Az egyetemek nyílt napjait pedig mindenütt virtuálisan tartják meg - szedte össze nekünk ismét a legfontosabb infókat az Euroexam International go2uni csapata.

A követelményrendszer is változik: az amerikai, nyugat-európai egyetemeken nagy százalékban tanulnak külföldi diákok, ezért a felvételi osztályok figyelembe veszik az egyes országok iskolabezárásait, érettségikkel kapcsolatos döntéseit, a nyelvvizsga-központok bezárását, egyes felvételi vizsgák törlését vagy választhatóvá tételét (például az amerikai SAT vagy ACT vizsgák esetében).

Az egyetemek kitolhatják a nyelvi követelmények határidejét, eltörölhetik ezt a követelményt, vagy vizsgáztathatnak maguk is. Még kérdéses, hogy a 2021-es érettségi milyen körülmények között zajlik majd; Walesben például már bejelentették, hogy nem tartanak érettségi vizsgákat.

Amennyiben késve, vagy egyáltalán nem tudtok érettségizni, az egyetemek több információ alapján is dönthetnek a felvételitekről: a várható jegyeitekből, a motivációs levélből, tanári ajánlásból, önéletrajzból, vagy egyenesen megkereshetik a tanári ajánlótokat is új információkért, ezért fontos, hogy ő fel legyen erre készülve, és elérje a megadott (akár iskolai) levelező rendszerét.

Hogyan készülhettek, ha külföldre jelentkeztetek?

A Cambridge-i Egyetem például azt ajánlja a leendő elsőéveseinek, hogy rendszeresen írjanak le minden fontos történést, mert ezeket esetleg bekérhetik tőlük. Ezt érdemes megfogadni bármelyik külföldi egyetemre készülőnek, és naplót készíteni a következőkről: mikor volt az iskolabezárás, milyen lehetőségeitek vannak a tanulásban vagy éppen van-e megfelelő eszközöd a távoktatáshoz. Az is fontos lehet, hogy részt vesztek-e az érettségin és mi lesz akkor, ha nem adják ki a hivatalos (lepecsételt) bizonyítványotokat.

Nagyon fontos az is, hogy folyamatosan figyeljétek a híreket az érettségiről és a nyelvvizsgákról is. Lépjetek kapcsolatba az egyetemmel, amennyiben online nyelvvizsgát szeretnétek tenni. Persze nem csak az érettségi és a nyelvvizsga a fontos, érdemes amúgy is felvenni a kapcsolatot az egyetemetekkel, és kövessétek célországotok hivatalos szerveinek híreit is. Rendszeresen ellenőrizzétek az emaileket (minden mappát), és kövessétek az egyetem honlapját, Twitter-, Insta- vagy Facebook oldalát. Ha kérdésetek van, az adott tanszék felvételi csoportjának írjatok, de légyetek türelmesek, nem fognak gyorsan válaszolni - tanácsolja a go2uni csapata.

Hol találtok hivatalos infókat?

Az Egyesült Királyságba készülőknek a UCAS és a Department for Education oldalát érdemes követni. A Hollandiába felvételizőknek érdemes az Association of Universities in the Netherlands és The Ministry of Education, Culture and Science oldalakat követni. Ausztriában a Federal Ministry on Education, Science and Research fog hasznos információkat közölni. Dániába készülőknek érdemes a Danish Ministry of Higher Education and Science híreit követni. Az USA-ban az oktatás nem a szövetségi kormányzat, hanem az államok hatásköre, ezért egyrészt az adott állam honlapját, másrészt a konkrét egyetem honlapját vagy közösségi média jelenlétét érdemes követni.

Ahhoz, hogy külföldre jelentkezzen az ember, sok mindent kell mérlegelni, többek között a kinti tanulással járó kiadásokat is. Éppen ezért ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy a legnépszerűbb célországokban milyen tandíjakkal, megélhetési költségekkel, rejtett és egyszeri kiadásokkal kell számolnotok. Ha valaki eldöntötte, hogy külföldre megy, merre érdemes elindulni, hogyan érdemes választani és egyáltalán melyek a világ legjobb egyetemei? Ebben az anyagban erre kerestük a választ.

Külföldi továbbtanulás: ingyenesen vagy milliókért?

Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy a végzős diákok közül sokan döntenek a külföldi továbbtanulás mellett. Ehhez viszont sok mindent kell mérlegelni, többek között a kinti tanulással járó kiadásokat is. Éppen ezért most összeszedtük, hogy a legnépszerűbb célországokban milyen tandíjakkal, megélhetési költségekkel, rejtett és egyszeri kiadásokkal kell számolnotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.