Már köztereken is kötelező a maszkviselés, az érettségin továbbra sem Érettségi-felvételi
Eduline

Már köztereken is kötelező a maszkviselés, az érettségin továbbra sem

Bár a hét elején még kérdéses volt, vajon érinti-e a járványügyi szabályozás az őszi érettségiket is, mostanra kiderült, milyen feltételekkel lehet vizsgákat tartani.

A tavaszi vizsgákkal ellentéteben az írásbelikkel még nincs vége az érettségi időszaknak, hiszen nem maradnak el a szóbelik az őszi szezonban. Az emelt szintű szóbeliket november 12-16 között rendezik, a középszintűeket pedig november 23. és 27. között. De milyen hatással van a most meghozott intézkedés a szóbelikre?

A mostani intézkedések nem érintik a jogszabályok által meghatározott egyéb köznevelési programokat, így az érettségi vizsgák szóbeli vizsgarészeit sem, ezeket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett, az előzetes beosztásnak megfelelően szervezik meg. A védőmaszk viselése a vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános szabályai érvényesek

- írta a megkesersésünkre az Oktatási Hivatal.

Ennek értelmében az Oktatási Hivatal információi szerint nem lesz kötelező a maszk, annak ellenére sem, hogy már köztereken is kötelező a maszkviselés. Érdekesség azonban, hogy az érettségi vizsgabizottság tagjainak kötelező a maszk viselése. Továbbá korábban írtunk arról is, hogy ha valaki már túl van az írásbeli vizsgán, azonban a szóbeli érettségik idejére igazoltan beteg lesz és karanténba kerül, akkor nem vehet részt a vizsgán. Arról, hogy ilyenkor pontosan mi a teendő és hogyan lehet pótolni a szóbelit, itt olvashattok részletesebben.

A héten az is téma volt már, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke megnyugtatónak tartja, hogy a helyettes államtitkártól ígéretet kaptak rá, hogy az elmaradt érettségik meg lesznek tartva. Tehát azok sem maradnak le a vizsgákról, akik például betegség miatt nem tudtak korábban elmenni. Arról egyébként mi is írtunk már korábban, hogy most sem volt muszáj bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Akik még mindig féltek az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhatnak majd.

Hova mentek, ha ismét "kilakoltatnak" benneteket a koliból?

Sokan már a félév elején arra készültek, mikor zárják be újra a kollégiumokat, míg mások bíztak benne, hogy most talán maradhatnak a szobáikban. A tegnapi bejelentés után viszont úgy néz ki, ez nem lesz döntés kérdése. Ismét minden kolisnak cuccolnia kell. De mégis hova? Ti már tudjátok, hol fejezitek be a féléveteket?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés