Keresztféléves felvételi: pontszámítás és ponthatárok Érettségi-felvételi
Eduline

Keresztféléves felvételi: pontszámítás és ponthatárok

Holnap lejár a keresztféléves felvételi jelentkezési határideje. Még nem sikerült eldönteni, hogy hova jelentkeztek? Megnéztük, hogy mit érdemes tudni a pontokkal kapcsolatban.

November 15-ig jelentkezhettek egyetemre vagy főiskolára a keresztféléves felvételin. Most összegyűjtöttök az összes fontos és hasznos információt a pontszámítással és a ponthatárokkal kapcsolatban.

Pontszámítási szabályok

Alap- és osztatlan mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot 400+100 pontos pontszámítási rendszerben számítják. A 400 pontot tanulmányi pontokkal (maximum 200 pont) és az érettségi pontokkal (maximum 200 pont) gyűjthetitek össze. Ezen kívül maximum 100 többletpontot kaphattok, így összesen 500 pontotok lehet. Az összpontszámotoknak el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot, ami alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont és mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pont. A pontszámítási szabályokról részletesebben itt tájékozódhattok.

Hány pontot ér a tanulmányi eredmény a keresztféléves felvételin?

A tanulmányi eredményeitekre maximum 200 pontot kaphattok. A tanulmányi pontotokat a 9–12. évfolyamos középiskolai osztályzataitokból és a középiskolai tanulmányok lezárásaként megszerzett érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak százalékos eredményeiből számolják ki. A kapott eredmény kétszerese jelenti a tanulmányi pontok legfeljebb 100 pontot képező részét. Az érettségi bizonyítványban szereplő eredményekből legfeljebb 100 pontot kaphattok.

Legnépszerűbb szakok ponthatárai

Ha kíváncsiak vagytok, a korábbi években milyen ponthatárok voltak, akkor a 2019-es pontokat itt nézhetitek, de megtaláljátok a 2018-as ponthatárokat is. A következő táblázatban pedig a tavalyi keresztféléves felvételin népszerű szakokból válogattunk, itt megnézhetitek, hogy milyen ponthatárok voltak tavaly ezen a szakokon.

Intézmény/ szak Ponthatár
BCE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 54
BME-GPK gépészmérnöki (MNA) 70
ELTE-GTI pénzügy (MNA) 72
BME-VIK mérnökinformatikus (MNA) 71
BCE-GTK vállalkozásfejlesztés (MNA) 58
BCE-GTK marketing (MNA) 61
BME-VBK vegyészmérnöki (MNA) 70
ELTE-GTI vezetés és szervezés (MNA) 61
BGE-KKK marketing (MNA) 67
DE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 66

Mesterszakra felvételizőknek: ezt kell tudnotok a kreditelismerésről

Ha mesteren szeretnétek továbbtanulni, akkor sajnos nem mindegy, milyen alapszakon végeztetetek. Mutatjuk, hol tudjátok megnézni, milyen bemeneti követelmények vannak egyes szakokon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.