Túlélőtippek érettségizőknek: így szerezhettek max pontot a szóbelin Érettségi-felvételi
Eduline

Túlélőtippek érettségizőknek: így szerezhettek max pontot a szóbelin

Jövő héten kezdődnek az őszi emelt szóbelik, 23-án pedig a középszintűek. Ezért most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel főleg azoknak a vizsgázóknak szeretnénk segíteni, akik tartanak ettől a típusú megmérettetéstől.

1. Építsétek fel logikusan a feleleteteket!

Ha a vizsgabizottság érzékeli rajtatok, hogy nem összevissza csapongtok a témában, hanem logikus a gondolatmenetetek - eljutottok "A" pontból "B" pontba -, akkor kevésbé fogják úgy érezni, hogy szükség van még plusz kérdésekre, sőt lehet, hogy az előírt 15-20 percet sem kell végigbeszélnetek. A legtöbb tárgyból a segédeszközök - például atlasz, verseskötet - is segítenek abban, hogy egy logikai fonalra felfűzzétek a gondolataitokat.

2. Ne olvassátok fel a kidolgozott tételt!

A felkészülési idő alatt bőven lesz időtök akár a teljes feleleteteket is vázlatpontokba szedve leírni, de ez ne jelentse azt, hogy később felolvassátok onnan az egészet, fel sem nézve a papírból, mert ez rossz benyomást kelthet. És különben is, ha már egyszer leírtátok a teljes tételt, akkor biztos, hogy ott van a tudás a fejetekben. Bízzatok magatokban!

3. Legyetek magabiztosak!

Szokták mondani, hogy a felelet tulajdonképpen onnan kezdődik, ahogy beléptek a terembe. A testtartásotok és a viselkedésetek már azelőtt sok mindent elárul a felkészültségetekről, mielőtt a bizottság elé ülnétek. A felelet alatt pedig ne suttogjatok, ügyeljetek a ruhák vagy a körmök piszkálására - ez is utal arra, mennyire kényelmetlen számotokra a szituáció -, és ami szintén nagyon fontos: mosolyogni ér.

4. Ne ijedjetek meg a kérdésektől!

Mindenképpen fogtok kapni kérdéseket, még akkor is, ha teljesen kerek volt a feleletetek. Ilyenkor általában visszakérdeznek egy kicsit másképp valami olyan dologra, amit már elmondtatok. Ettől ne ijedjetek meg, ezzel tesztelik, hogy nem csak bemagoltátok, hanem valóban értitek is a tételt.

+ 1: Pihenjétek ki magatokat a vizsga előtti este

Nem kell napi 24 órát tanulnotok ahhoz, hogy sikeres legyen a szóbelitek. Sőt, a vizsga előtti este már szigorúan tilos éjszakába vagy hajnalba nyúlóan a tételeket bújni. Hidjétek el, sokkal többet értek vele, ha kipihenitek magatokat a nagy nap előtt.

Mikor nézhetitek meg a kijavított érettségiteket, ha kormányhivatalban jelentkeztetek a vizsgára?

Az Oktatási Hivatal közzétette, mikor és hol nézhetitek meg a kijavított érettségi dolgozataitokat, ha valamelyik kormányhivatalban jelentkeztetek a vizsgára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.