Felvételi 2021: diplomával is kötelező lesz az emelt szintű érettségi? Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi 2021: diplomával is kötelező lesz az emelt szintű érettségi?

Bár a felvételi időszak csak december közepén indul, egy dolog már biztos: jövőre is kötelező lesz az emelt szintű érettségi az egyetemi jelentkezéshez. De mi lesz azokkal, akiknek már van egy diplomájuk, de amikor felvételizek, még nem volt kötelező az emelt szint?

Mivel jövőre is csak az kerülhet be alapképzésre, osztatlan képzésre, "aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik" - áll a felvételi rendeletben. Azonban most sem mindegy, miből teszitek. A 2021-es listát már eléritek, és megnézhetitek, hogy a választott szakotokra miből kérnek emelt szintű vizsgát.

De mi lesz azokkal, akik korábban szerzett diplomával felvételiznének? Utólag pótolniuk kell az emelt szintű érettségit, ha nincs?

Szerencsére nem. A 2021. januárjától érvényes felvételi rendelet szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – ha felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre vagy osztatlan képzésre jelentkeznek – az egyetemek a oklevelük alapján, az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel is rangsorolhatják.

Ebben az esetben az oklevélért adható pontot az oklevél minősítése szerint megállapított ponthatár és 400 pont között arányosan kell megállapítani - olvasható a rendeletben. Az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni a többletpontokat, azaz a nyelvvizsga, az esélyegyenlőség és a sport, vagy művészeti versenyeken elért teljesítményért adható pontokat.

Mit tudunk még a 2021-es felvételiről?

Például azt, hogy milyenek lesznek a minimumponthatárok a 2021-es felsőoktatási felvételin és azt, hogy hogyan kell kiszámolni az érettségi ereményeket. Illetve már a 2021-es érettségi lista is nyilvános, így azt is megnézhetitek, hogy miből kell emelt szinten vizsgáznotok, ha nem a diplomátok alapján számolják ki a pontjaitokat. Ezekről bővebben itt olvashattok.

Öt fontos dolog, amit tudnotok kell ha 2021-ben felvételiztek

Milyenek lesznek a minimumponthatárok a 2021-es felsőoktatási felvételin, kötelező lesz az emelt szint? A 2021-es felvételi csak év végén rajtol, de néhány dolgot már most tudni lehet a szabályokról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés