Koronavírus az iskolákban, rekordszámok az idei őszi érettségin Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Koronavírus az iskolákban, rekordszámok az idei őszi érettségin

Héten kezdődik az idei őszi érettségi, 2020-ban a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben, a korábbi évekhez képest rengetegen vizsgáznak majd. Mutatjuk a számokat.

A friss adatok szerint idén ősszel 396 intézményben 27 631-en érettségiznek, a lebonyolításban 493 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az érettségizők várhatóan több mint 35 ezer vizsgát tesznek: mintegy 8 600-at emelt, 26 400-at pedig középszinten. Ez az elmúlt évek számaihoz képest hatalmas ugrás:

Ez persze nem meglepő, hiszen idén tavasszal a vizsgaidőszak előtt berobbant járvány miatt az előrehozott vizsgákat törölték, és következmény nélkül léphettek vissza azok is akik nem érezték biztonságosnak a tavaszi időszakot az érettségizéshez. A tavaszi időszakban eredetileg 113 ezer diák jelentkezett az érettségire azonban végül csak 84 300 fő vizsgázhatott (végül ebből is csak 82 539-en mentek el az érettségire), 26 638 jelentkezést ugyanis töröltek és 2455 diák lépett vissza a májusi vizsgáktól. A vizsgaidőszakban összesen közel 69 ezer végzős középiskolás érettségizett, és rajtuk kívül 14 ezren tettek legalább egy tárgyból érettségit.

Így várható volt, hogy a diákok - főleg azok, akik nyelvi érettségiből szerettek volna előrehozott vizsgát tenni - visszaszálingóznak majd a 2020-as őszi vizsgákra. A tavasszal kisesett számok azonban még megnövekedett jelentkezők melett sem fedik teljes mértékben a törölt vagy elhalasztott vizsgák számát. Azonban nem is kell kapkodni, egy nyár végi módosítás alapján ugyanis nem muszáj most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhat - tudtuk meg nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A maszk továbbra sem kötelező

Bár tavasszal nem voltak előrehozott vizsgák, az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint - a kormány döntése értelmében - előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Idén a jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven teljesíthető vizsgatárgyakat (például történelem, matematika) külön számolva - középszintű érettségit 108, emelt szintűt pedig 67 tantárgyból tesznek.

Szabályok viszont lesznek. A 2020-as őszi érettségi írásbeli vizsgáira vonatkozó biztonsági intézkedések alapján a vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt a diákok az épületben ne csoportosuljanak, hanem a legrövidebb úton és idő alatt foglalják el kijelölt helyüket a vizsgateremben. A teremben maximum 10 vizsgázó lehet, valamint biztosítani kell a minimum 1,5 m távolságot is.

A védőmaszk viselése az írásbeli vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános szabályai érvényesek, illetve minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. Végül ami a legfontosabb: most megtartják a szóbeli számonkéréseket is. A szabályokról bővebben itt írtunk.

Pénteken indul az idei őszi érettségi szezon

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés