Milyen feladatokat kell majd megoldanotok a 2021-es középiskolai felvételin? Érettségi-felvételi
Eduline

Milyen feladatokat kell majd megoldanotok a 2021-es középiskolai felvételin?

Idén jelentkeztek középiskolába? Mutatjuk, milyen feladatokra számíthattok magyarból és matekból a felvételin, mennyi időtök lesz az írásbelikre, illetve milyen segédeszközöket használhattok majd.

A középiskolai felvételin egy magyar nyelvi és egy matek feladatlapot kell majd kitöltenetek, amelyre 45-45 percetek lesz. A vizsgák tíz-tíz feladatból állnak és tárgyanként 50 pontot szerezhettek. A feladatokat kék vagy fekete színű tollal kell megoldanotok, a rajzokat pedig ceruzával készíthetitek el.

A feladatlapokat a Nemzeti alaptanterv alapján állítják össze. Alapelv, hogy nem részesítik előnyben egyik jelenleg forgalomban lévő tankönyvcsalád anyagát sem. Illetve azzal is számolnak, hogy az egyes iskolákban a tananyag feldolgozása nem egyforma ütemű, ezért a feladatlapok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyamok tematikus anyagára építenek. Az írásbeli felvételi vizsgák nem hagyományos tantárgyi tesztek: azt mérik fel, hogy a középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségekkel, képességekkel, kompetenciákkal rendelkeztek-e.

Milyen lesz a vizsga magyarból?

A magyar nyelvi feladatlapban tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. Ezek megoldásához szükségetek lesz a korábbi években elsajáított nyelvi, kommunikációs, helyesírási ismereteitekre. A teszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeiteket - elismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás-, valamint az íráskészségeteket is felméri.  

A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak. A tizedik feladat ettől összetettebb: önállóan kell szöveget alkotnotok egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. A fogalmazásotokban a téma megtartásán és a terjedelmen kívül a helyesírásotok, a nyelvhelyességet, a szerkesztést és a stílust is pontozzák. A feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhattok.

A magyar nyelvi feladatlap témaköreit kilencedik évfolyamra jelentkezőként itt, hatosztályos gimnáziumba felvételizőként itt, nyolcosztályos gimibe jelentkezőként pedig itt találjátok.

Mire számíthattok matekból?

A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a gondolkodásotokat is. Bizonyos feladatok megoldásához többféle kompetenciára is szükségetek lesz. Vagyis a tantárgyi ismeretek mellett fontos lehet a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés és a koncentráló képesség is. Emellett elvárás, hogy a megoldásokat rendezetten, olvashatóan és követhetően írjátok le. A matek feladatlapok megoldásához rajzeszközökön - vonalzó, körző, szögmérő - kívül más segédeszközt (pl. zsebszámológépet) nem használhattok.

A matek témaköröket a 9. osztályba jelentkezők számára itt találjátok, a nyolcosztályos gimnáziumba való felvételi témaköreit itt, a hatosztályos gimnáziumba való felvételiét pedig itt nézhetitek meg.

A középiskolai felvételi összes dátumát korábban itt gyűjtöttük össze:

Itt vannak a 2021-es középiskolai felvételi legfontosabb dátumai

Kedden megjelent a 2020/2021-es tanév rendje, amiből az is kiderül, mikor lesz a 2021-es középiskolai felvételi és beiratkozás. Mutatjuk a legfontosabb dátumokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés