Változik az idei és a 2021-es érettségi követelmények listája Érettségi-felvételi
Eduline

Változik az idei és a 2021-es érettségi követelmények listája

Módosította az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a felvételi követelményeket néhány kétes tantárgy esetén. Ha felvételizők vagytok, ez mindenképpen jó hír számotokra, hiszen hivatalosan is tisztázták a felmerülő kérdéseket.

Idén májustól megváltozott a szakmai érettségi tárgyak rendszere, néhány tárgy már új néven szerepelt a követelményeknél, ez pedig a felvételin egyből okozott némi kavarodást. A probléma jelen esetben a pedagógia (2020-tól pedagógiai) ismeretek érettségi tárgynál jött elő - erről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Nem volt egyértelmű, hogy vajon megfelel-e az adott tárgy több szak felvételi követelményeként - ugyanis a leírás szerint csak a karakterpontosan megfelelő tárgyat fogadhatók el. Kérdésünkre aztán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adott megnyugató választ, miszerint ugyanúgy elfogadható a -i nélkül szereplő tárgy is.

Most a minisztérium közleményében is megerősítette az infót: A "pedagógiai ismeretek" érettségi vizsgatárgyat, az "épületgépészeti ismeretek" érettségi vizsgatárgyat, valamint a "közgazdasági ismeretek" érettségi vizsgatárgyat az érettségi pontok számítása szempontjából figyelembe lehet venni azok szakok vonatkozásávan, ahol a "pedagógia ismeretek", az "épületgépészet ismeretek", illetve a "közgazdaság ismeretek" érettségi vizsgatárgy elfogadható - írja az ITM a ma megjelent közleményben.

A változás az idei felvételitől érvényes, és vonatkozik a 2021. évi felsőoktatási felvételi eljárásra is.

Milyen szakokat érint a változás?

A pedagógia(i) ismeretek tárgy a pszichológia, műszaki szakoktató, valamint pedagógia alapszakra is elfogadható és választható érettségi vizsgatárgy, a épületgépészet(i) ismeretek tárgy az energetikai mérnök, a környezetmérnöki, a közgazdaság(i) ismeretek tárgy pedig a közigazgatás-szervező, a nemzetközi igazgatási, a gazdaságinformatikus, az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakokat érintheti.

Változtak a szakmai vizsgák, a követelmények nem - mi lesz a felvételizőkkel?

Pedagógia vagy pedagógiai ismeretek érettségi számít 2020-ban? Megérkezett a hivatalos állásfoglalás a kérdésben.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés