Felvételi 2020: ezeket kell figyelembe vennetek, ha visszavonnátok egy jelentkezési helyet Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi 2020: ezeket kell figyelembe vennetek, ha visszavonnátok egy jelentkezési helyet

Véget értek az idei érettségik, és mivel 2020-ban nem lesznek szóbeli vizsgák, az írásbelivel szerzett pontok lesznek a végleges pontszámok. Mivel a felvételi ügyintézése már javában zajlik, a pontok ismeretében azon is elgondolkozhattok, hogy a korábban leadott jelentkezéseteken változtattok-e. Mutatjuk a jelentkezési helyek törlésének szabályát.

Legkésőbb július 9-éig van időtök eldönteni, miként alakítjátok a jelentkezési helyeitek sorrendjét a felvételin. Most arról írunk, mi a teendő akkor, ha törölni szeretnétek egy egyetemet vagy képzést a listáról. 

Arról korábban már olvashattatok, hogy milyen lehetőségeitek vannak, ha az egyetemi jelentkezési helyeitek sorrendjén szeretnétek módosítani. A jó hír, hogy ha törölni szeretnétek egy jelentkezést a sorrendből, az nem jelenti azt, hogy elveszítettétek azt az egyszeri sorrendmódosítási lehetőségeteket, ugyanis ezt a műveletet teljesen külön kezelik az elektronikus felvételi rendszerben. Éppen ezért sorrendmódosítási kérelmet sem kell benyújtanotok ahhoz, ha ki szeretnétek húzni egy megjelölt szakot a listáról.

Viszont az is nagyon fontos szabály, hogy ha egyszer töröltétek a korábban kiválasztott jelentkezési helyet, azt újból már nem tudjátok aktiválni - a döntés véglegesnek számít, és másik intézményt sem jelölhettek meg a korábban eliminált helyett. Valamint még fontos tudnotok: hogy ha fizettetek kiegészítő eljárási díjat, amikor leadtátok a jelentkezést, a visszavonás után ezt az összeget nem igényelhetitek vissza.

Akkor mikor érdemes törölni?

Mivel a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőségetek új jelentkezési hely megjelölésére, a visszavonás végrehajtásakor körültekintően kell eljárnotok, és csak azt a képzést jelöljétek meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnétek - hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.

Hozzáteszik, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek azt, akkor előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani.

Felvételi 2020: elég beírni a nyelvvizsga adatait az e-felvételi rendszerbe?

Szeretnétek, hogy többletpontként beszámítsák a nyelvvizsgátokat? Nem tudjátok, elegendő-e beírnotok a bizonyítvány adatait vagy az egész dokumentumot fel kell töltenetek az E-felvételi rendszerébe? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés