Vajon hányan oldották meg így a 9-es feladatot? Itt a hivatalos megoldása Érettségi-felvételi
Eduline

Vajon hányan oldották meg így a 9-es feladatot? Itt a hivatalos megoldása

Nagy port kavart tegnap a középszintű töriérettségi 9-es feladatának egyik részkérdése - ugyanis a feladatmeghatározás többek szerint félrevezető volt. Most megnéztük, mit fogad el a hivatalos megoldókulcs.

Ezt várták tőletek a középszintű és az emelt szintű angolérettségin - megoldások és feladatok

A 9. feladat egyik részkérdése úgy fogalmaz, hogy "A következő képviselői felszólalások az idézett törvény elfogadását megelőző nemzetgyűlési vitán hangzottak el 1920 szeptemberében. Döntse el, melyik forrásra igazak a táblázatban szereplő álltások! Tegyen X jelet a táblázat megfelelő oszlopába! Egy sorban csak egy X jel szerepelhet."

Ebből a 3 forrásból kell eldönteniük a diákoknak, hogy melyik támogatta a törvényjavaslatot és melyik kifogásolta azt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintsék. Azonban, ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad.

Lássuk, melyik volt a helyes megoldás:

Azonban az általunk megkérdezett szaktanár szerint az A jelű forrást kellett volna kihagyni, ugyanis az nem foglal kifejezett állást a kérdésben, inkább arról beszél, hogy valóban ezzel kell-e foglalkozni ugyanis minden mást megelőz például a gazdasági élet újrateremtése. Így szerinte a megoldókulcsnak ezt is el kéne fogadni. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik kikötésre nem figyeltek és minden forráshoz tettek X-et vajon megkapják-e a pontokat. A megoldás arra nem tér ki részletesen, mi történeik akkor, ha minden forráshoz rendeltetek meghatározást - azaz 2 helyett 3 X-et helyeztetek el a táblázatban.

Ezen felül néhány olvasónk felvetette, hogy kérdéses lehetett a 3. feladat Mátyással kapcsolatos kérdése, itt a javítókulcs szerint elfogadható az "Oszmán / Török Birodalom / Oszmán-török Birodalom (Elfogadható még a helyes válaszban a Birodalom szó helyett a Szultánság.)"

Közben az élet megy tovább, az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

Minden infó az idei angolérettségiről: percről percre

Ma az angolérettségivel folytatódnak a vizsgák, nálunk megtaláltok minden fontos infót. Percről percre tájékoztatunk benneteket a feladatokról, vizsgázókról és nem utolsó sorban a nem hivatalos megoldásokkal is jövünk. Az angolérettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés