Így jelezhetitek, ha nem értetek egyet az érettségik javításával Érettségi-felvételi
Eduline

Így jelezhetitek, ha nem értetek egyet az érettségik javításával

Mit tehettek, ha hibát vesztek észre a kijavított érettségi dolgozatokban? Utánajártunk a lehetőségeknek.

Ezt várták tőletek a középszintű és az emelt szintű angolérettségin - megoldások és feladatok

A középszintű töriérettségi 9-es feladatának egyik részkérdéséről tegnap kiderült, hogy a feladatmeghatározás félrevezető. Ugyanis ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad a feladatból.

A megoldókulcs pedig nem tér ki arra, hogy több, alternatív megoldást is elfogadnának ennél a feladatnál. Hiszen mi történik akkor, ha például egy érettségiző minden forráshoz tett X-et - vajon ugyanúgy megkapja a feladatért járó pontot? Ez majd kiderül akkor, ha megtekinthetők lesznek a dolgozatok. Addig is utánajártunk, hogyan tehettek észrevételt, ha esetleg nem értetek egyet a javítással.

A vizsgaszabályzat szerint a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – jelezhettek bármit a feladatlapok javításával kapcsolatban. Ez pedig kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés hibája esetén tehető - fogalmaz az Oktatási Hivatal.

A benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye. Azokat az igazgatónak egy másik szaktanárral a javítási, értékelési útmutató alapján felül kell vizsgáltatnia, aminek elbírálásában nem vehet részt a dolgozatot elsőként javító szaktanár - derül ki a szabályzatból.

Fontos, hogy tudjátok, hogy a szóban forgó feladat felüljavításával arra akár több vagy kevesebb pontot is kaphattok az értékelés után.

De mikor nézhetitek meg a dolgozatokat?

A szabályzat szerint még az írásbeli vizsga megkezdése előtt tájékoztattak titeket arról, hogy hol és mikor nézhetitek meg a dolgozatokat.

Félrevezető az idei középszintű érettségi egyik feladata

Az Eduline által megkérdezetett szaktanár szerint "minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat", amiben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolnia.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.