Öt dolog, amit minden felvételizőnek ellenőriznie kell a véglegesítés előtt Érettségi-felvételi
Eduline

Öt dolog, amit minden felvételizőnek ellenőriznie kell a véglegesítés előtt

Ma van a 2020-as felvételi jelentkezési határideje. Ezt azt jelenti, hogy ma estig mindenkinek véglegesítenie kell a jelentkezését. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amiket még érdemes átnézni az utolsó órákban is.

Jelentkezési sorrend

A jelentkezési sorrend kialakításának lényege, hogy az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább szeretnétek bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnétek bejutni.

Fontos, hogy a sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is - hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató. Azt kell mérlegelnetek, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretnétek-e bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesítitek előnyben. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges finanszírozási formának ugyanis nem kell kötelezően egymást követően szerepelnie.

Mielőtt véglegesítitek a jelentkezéseteket, ellenőrizzétek, hogy a helyes sorrendben, a jó szakokat jelöltétek meg.

Hitelesítettetek, de meggondoltátok magatokat?

Ha már hitelesítettétek a jelentkezést, de még a jelentkezési határidő lejárta előtt bármit változtattok az E-felvételiben (adatot módosítotok, dokumentumot töltötök fel), a felvételi kérelmeteket újra hitelesítenie kell. Erre abban az esetben is szükség van, ha végül visszaállítja a módosítás előtti állapotot (azaz nem történik adatváltozás) - írja a felvételi tájékoztató.

Tehát ha valamin változtattatok a hitelesítés óta, akkor hitelesítenetek kell a jelentkezéseteket.

Kell fizetni?

A felsőoktatási felvételi eljárás során díjmentesen három képzés jelölhető meg (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában, azaz összesen 6 sor tölthető ki). A további, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díj fizetendő. Nagyon fontos, hogy a befizetés határideje megegyezik a jelentkezés határidejével, azaz 2020. február 15.

Amennyiben az esetleges a kiegészítő eljárási díjat részben vagy egyáltalán nem egyenlítitek ki, úgy a tartozás összegének megfelelő számú jelentkezési helyet zárnak ki. Abban az esetben, ha dokumentummal igazolni tudjátok, hogy a kiegészítő eljárási díj befizetése határidőn belül megtörtént, a kizárt jelentkezési helyeket visszaállítják.

Ezért ellenőrizzétek, van-e anyagi vonzata a felvételiteknek.

Minden dokumentum megvan?

Az E-felvételi jelentkezéskor fel kell tölteni valamennyi, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot - írja a felvételi tájékoztató.

Az ezt követően megszerzett dokumentumokat legkésőbb 2020. július 9-ig pótolhatjátok. Ha külföldön érettségiztek, valamint szereztek oklevelet akkor a hiánypótlást ettől eltérő határidővel, de legfeljebb a besorolási döntést megelőző 8. napig, azaz 2020. július 15-ig tehetitek majd meg. Ebben a cikkben összeszedtük, a legfontosabb dokumentumokat, amiket már február közepéig fel kell töltenetek.

Minden adat helyesen szerepel?

Végül azt is érdemes leellenőriznetek, hogy minden adatotok helyes szerepel-e a rendszerben. Ha ezzel is megvagytok, akkor véglegesíthetitek a jelentkezést és kezdődhet a következő időszak és az érettségi felkészülés.

Felvételi dokumentumok: fel kell tölteni az érettségit a pontszámításhoz?

Az érettségi bizonyítvány és az abban szereplő eredmények megléte alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvételnek. De vajon fel is kell töltenetek a rendszerbe, ha megszereztétek? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)