Felvételi emelt szintű érettségi nélkül? Ilyen lehetőségeitek vannak idén Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi emelt szintű érettségi nélkül? Ilyen lehetőségeitek vannak idén

2020-tól ha alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, alapvető és általános felvételi követelmény, hogy rendelkezzetek legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi eredménnyel, vagy egy (legalább alapképzésben vagy régi rendszer szerinti főiskolai képzésben szerzett) felsőfokú oklevéllel. De mi a helyzet akkor, ha nincs emelt szintű eredményetek? Mutatjuk a teendőket.

Alapképzésre és osztatlan mesterképzésre mindenképpen szükséges legalább egy emelt szintű érettségi vizsga - hívja fel a figyelmet a Felvi. Ha valaki nem rendelkezik ilyennel, akkor két lehetősége van:

  1. jelentkeznetek kell a szükséges tárgyból (vagy tárgyakból) emelt szintű érettségi vizsgára a 2020. május-júniusi vizsgaidőszakra. Fontos, hogy érettségi vizsgára a felvételi jelentkezéstől külön kell jelentkezni, de szerencsére erre még pont egy hetetek van, ugyani az érettségi jelentkezés határideje idén február 17. Arról, hogy miként jelentkezhettek érettségire, akkor ha már nem álltok tanulói jogviszonban, de vizsgázni szeretnétek, itt olvashattok el mindent.
  2. amennyiben 2005 előtt érettségiztetek és olyan vizsgatárgyból van szükségetek emelt szintű érettségire, amely az érettségi bizonyítványotokban szerepel, akkor választhatjátok az érintett vizsgatárgyból az úgynevezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsga lehetőségét is.

Ez utóbbi vizsgára (ellentétben az érettségi vizsgára való jelentkezéssel) a felvételi kérelemben kell jelentkeznetek: az E-felvételiben az érettségi eredmények menüpont alsó részén. Illetve fontos, hogy ez lehetőség csak abban az esetben jelenik meg, ha olyan adatokat adtok meg, amelyek alapján jogosultak lehettek ilyen vizsgára. A 2005 előtti érettségiből pontszámításról cikkünket itt olvashatjátok el.

Nem kell emelt szintű érettségi a felsőoktatási szakképzések, illetve azon alapképzések, osztatlan képzések esetében, ahol a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján számítják (művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, edző alapképzési szak). Ezekről a szakokról bővebben itt olvashattok.

Érettségi jelentkezés: tavasszal már több tárgyból lehet előrehozott érettségit is tenni

Jövőre érettségiztek, de úgy érzitek, egyes tárgyakból már most fel tudnátok készülni az érettségire? Tavasszal nem csak idegen nyelvekből, akár a választott ötödik tárgyatokból - ha természettudományos tárgyról lenne szó - is megszerezhetitek a tanúsítványt, ezzel is könnyítve a saját érettségi (fő tárgyak) vizsgáinak közeledtét.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés