Felvételi 2020: ennyi többletpontot kaphatnak a fogyatékossággal élő jelentkezők Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi 2020: ennyi többletpontot kaphatnak a fogyatékossággal élő jelentkezők

Kiknek jár többletpont a felvételin fogyatékosság, illetve sajátos nevelési igény jogcímén, és mennyi pluszpontot lehet kapni? Itt vannak a részletek.

Fogyatékosság jogcímén 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan mesterképzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot. Fontos, hogy csak akkor jár pluszpont, ha a fogyatékosság a felvételi tájékoztató megjelenése és 2020. július 9. - a hiánypótlási határidő - között fennáll.

Kaphat többletpontot a mozgásszervi fogyatékosssággal élő, a mozgásában fogyatékos, az érzékszervi fogyatékossággal élő, a beszédfogyatékos (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.), a pszichés fejlődési zavarral (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás és figyelemzavar, magatartásszabályozási zavar stb.), vagy autizmus spektrum zavarral küzdő, illetve a halmozottan fogyatékos jelentkező. Ezek a nemzeti köznevelési törvényben meghatározott sajátos nevelési igénynek felelnek meg.

Nem minősül fogyatékosságnak a tanulási nehézség, és nem jár többletpont tartós vagy krónikus betegségért (pl. cukorbetegség, szénanátha, ételallergia, lisztérzékenység, epilepszia stb.) sem.

A fogyatékosságot, illetve a sajátos nevelési igényt részletes szakértői véleménnyel kell igazolni, orvosi igazolást, kórházi ambuláns lapot vagy leletet nem fogadnak el. A fogyatékosság megnevezését és/vagy a BNO-kódját rögzíteni kell az E-felvételiben - olvasható a felvételi tájékoztatóban.

Vannak ugyanakkor olyan szakok, amelyeken egészségügyi pályaalkalmassági vizsgát írnak elő, és a fogyatékosság kizáró ok lehet: itt nézhetitek meg ezeket a képzéseket.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok, a többletpontok teljes listáját pedig itt találjátok.

Pontszámítás a felvételin: így "trükközhettek" a kötelező emelt szintű érettségivel

Nem biztos, hogy akkor jártok a legjobban, ha az emelt szintű érettségi alapján számolják a felvételi pontszámotokat - még az 50 többletponttal sem. Milyen tárgyból fogadják el az emelt szintű vizsgát az egyes szakokon, hogyan kapcsolódik ez a bemeneti követelményhez, és milyen lehetőségek vannak a pontszámítás terén? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés