Felvételi: milyen dokumentumokat kell feltöltenetek, ha pluszpontokat szeretnétek? Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi: milyen dokumentumokat kell feltöltenetek, ha pluszpontokat szeretnétek?

Mire kaphattok többletpontokat a keresztféléves felvételin? Meddig kell feltöltenetek ezeket a dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe? Mutatjuk a részleteket.

Az érettségi bizonyítványon kívül más dokumentumokat is feltölthettek a keresztféléves felvételihez a dokumentumpótlás határidejéig, vagyis 2020. január 9-ig. Érdemes utánajárnotok, hogy mire kaphattok pluszpontot, ugyanis a többletpontokat igazoló dokumentummásolatok benyújtása nem kötelező, ezért erre vonatkozóan – a magyarországi nyelvvizsga-bizonyítványok kivételével – az Oktatási Hivatal sem küld hiánypótlási felszólítást a jelentkezők számára. De miért kaphattok többletpontokat és ezeket hogyan tudjátok igazolni?  

Nyelvtudás

A nyelvtudást államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagy azzal egyenértékű okirattal tudjátok igazolni. Az E-felvételi rendszerbe csak a 2003. január 1. előtt kiállított nyelvvizsga-dokumentumot kell feltölteni, az ezt követően kiállított nyelvvizsga-bizonyítványok esetében a jelentkezés során kötelezően megadott adatok – vagyis a nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi szám, bizonyítvány kiállításának dátuma – alapján történik a hitelesség ellenőrzés.

Fontos, hogy ha külön szóbeli és írásbeli nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkeztek, azt külön sorban kell rögzítenek a rendszerben. A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphattok – a B2 (középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont, a C1 (felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért pedig 40 többletpont. Ha több nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkeztek, akkor is maximum 40 pluszpontot kaphattok, illetve egy nyelvből kizárólag egy szinten vagytok jogosultak a többletpontra.

Tanulmányi és művészeti versenyeredmény

A művészeti és tanulmányi versenyeken, illetve a sportversenyeken szerzett eredményeitekért is jár többletpont. Ezekről itt olvashattok részletesebben.

Felsőoktatási szakképzés és záróvizsga-eredmény

Bár a felsőoktatási szakképzés elvégzéséért oklevelet kaptok, a többletpontok érvényesítéséhez a záróvizsga-eredményt is szükséges igazolni. Ez azért fontos, mert a záróvizsga-eredmény nem egyezik meg az oklevél minősítésével.

Ha a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után azonos képzési terület szakjára jelentkeztek, akkor a jeles záróvizsga eredmény 32 többletpontot, a jó záróvizsga 20 többletpont, a közepes pedig 10 pluszpontot jelent a felvételi során.

Szakképesítés igazolása

A szakképesítés igazolására kizárólag az OKJ-bizonyítvány fogadható el. A felvételi során legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért kaphattok pluszpontot. Ez a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 többletpontot jelent. A részszakképesítések után nem kaptok pluszpontot.

Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermekgondozás

A hátrányos helyzet igazolására a jegyző vagy az illetékes gyámhatóság igazolását, illetve határozatát fogadják el. A fogyatékosság, sajátos nevelési igény kizárólag részletes szakértői véleménnyel igazolható. Erről bővebben itt tudtok tájékozódni.

A gyermekgondozásért járó többletpontra való jogosultságot fizetés nélküli szabadság esetén a munkáltató által kiadott igazolással, csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermekgondozási díj (GYED), gyermeknevelési támogatás (GYET) és csecsemőgondozási díj esetén a támogatást folyósító szerv által kiállított igazolással vagy határozattal kell igazolni – olvasható a felvi.hu-n. Az elfogadható és nem elfogadható igazolásokat, dokumentumokat itt találjátok.

Felvételizők, figyelem! Nem mindenki kap levelet a hiánypótlásról

A hitelesítési határidőt követően megkezdődik az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Mi a következő teendő? Kik kapnak hiánypótlási felszólítást, és meddig lehet pótolni a dokumentumokat?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.