Felvételi határidők: ezek a legfontosabb teendők a jelentkezés után Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi határidők: ezek a legfontosabb teendők a jelentkezés után

A keresztféléves felvételi jelentkezési határideje november 15-én lejárt. Most összegyűjtöttük, milyen fontos feladat vár még a felvételizőkre a következő napokban és hónapokban. Íme a legfontosabb dátumok, és teendők.

A jelentkezési határidő (2019. november 15.) lejárta után a hitelesítési határidőig már csak hitelesítésre van lehetőség. Az egyik legfontosabb dolog, hiszen a jelentkezésetek csak akkor érvényes, ha hitelesítitek is, amire legkésőbb november 20-ig van lehetőségetek. De hogyan lehet hitelesíteni?

Erre két lehetőségetek van:

ügyfélkapu regisztrációval, az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a háttérben az úgynevezett természetes személyazonosító adatok egyeztetésével,

és az E-felvételi felületről nyomtatható hitelesítő adatlap segítségével is lehet hitelesíteni jelentkezését. A hitelesítő adatlapot nyomtatás után alá kell írnia és azt ajánlott küldeményként postáznia kell az Oktatási Hivatal (1443 Budapest, Pf. 220) címre. Ebben az esetben csak az olyan, kizárólag a 2020. évi keresztféléves eljáráshoz tartozó hitelesítő adatlap fogadható el, amely a rendszerben utoljára mentett adatokat tartalmazza - hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.

Dokumetumpótlás

A másik nagyon fontos feladat a dokumentumpótlás. Egyéni döntésetek, hogy a pontszámítást milyen eredmények alapján kezdeményezitek, ezért figyelni kell arra, hogy minden olyan dokumentumot benyújtsatok, amely alapján pontot szeretnétek számíttatni. A jelentkezési határidőig rendelkezésre nem álló dokumentumok benyújtásának határideje 2020. január 9.

Vizsgák és alkalmassági

Az osztatlan tanárképzéseken, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, óvodapedagógus és konduktor alapképzési szakokon, a művészeti alapszakokon és a mesterképzéseken különböző vizsgákon is meg kell felelniük a jelentkezőknek. A vizsgáról szóló értesítést, vagyis a vizsgabehívót az adott egyetem, főiskola küldi meg a jelentkező részére - ha ezt az első vizsga időpontja előtt egy héttel még nem kaptátok meg, érdeklődjetek az intézménynél. Ebben a táblázatban nézhetitek meg szakokra lebontva, hogy hol kötelező a vizsga, mikor tartják és kell-e fizetni érte. A vizsgadíjat a felsőoktatási intézmény számára kell befizetni, az ezzel kapcsolatos információkat a Felvi Egyetemek, főiskolák menüpontjában találjátok.

Keresztféléves felvételi pontszámítás: ezekért a versenyeredményekért kaphattok többletpontot

A keresztféléves felvételin is kaphattok többletpontot a művészeti és tanulmányi versenyeken, illetve a sportversenyeken szerzett eredményeitekért. Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.