FDSZ: nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület a köz- és felsőoktatásban Érettségi-felvételi
Eduline/MTI

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) is egyetért a bemeneti nyelvvizsga követelményének felfüggesztésével, de további egyeztetéseket szeretnének a felsőoktatást érintő kérdésekben.

Véleményük szerint - ahogy korábban is jelezték- az intézkedés rövidtávon is helyrehozhatatlan károkat okozott volna a felsőoktatás egésze, és ezen keresztül a munkaerőpiac számára, és egyáltalán nem volt tekintettel a társadalmi és regionális különbségekre, a különböző képzések eltérő igényeire.

Az idegen nyelvek tanulását és oktatását a felsőoktatás, a társadalom és a gazdaság szempontjából kiemelkedően fontosnak tartjuk, szorgalmazzuk egy hosszú távú, minden fél számára elfogadható intézkedési terv kidolgozását - írják.

Azonban úgy gondolják, nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület a magyar köz- és felsőoktatásban, hanem a tarthatatlanul alacsonyak a bérek és a komoly bérfeszültség az, ami ellehetetleníti a minőségi munkát.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy szükség van a közoktatással és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben a konzultáció és a párbeszéd megerősítésére.

Új bértáblákat dolgozott ki az FDSZ: a professzorok, a fiatal tanárok és az oktatást segítők fizetését is emelnék

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elnöksége októberi ülésén elfogadta a bértáblákra vonatkozó új tervezetet, amelyről konzultációt kezdeményez az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) - írja közleményében az FDSZ.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.