Ma még lehet jelentkezni a keresztféléves felvételire: kérdések és válaszok Érettségi-felvételi
Eduline

Ma még lehet jelentkezni a keresztféléves felvételire: kérdések és válaszok

Péntek éjfélig lehet leadni a jelentkezést a februárban induló egyetemi, főiskolai képzésekre. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Éjfélig adhatjátok be a jelentkezést a keresztféléves felvételire az E-felvételi felületén keresztül. A jelentkezés ugyanakkor csak akkor érvényes, ha hitelesítitek is, amire november 20-ig van lehetőségetek. Kétféle módon hitelesíthettek: ügyfélkapu regisztrációval az E-felvételin keresztül vagy a felületről nyomtatható hitelesítő adatlap postára adásával. A részleteket itt találjátok.

Milyen dokumentumokat kell feltöltenetek?

A jelentkezéshez, hacsak nem 2006 előtt vizsgáztatok, az érettségi-bizonyítványt, illetve -tanúsítványt nem kell feltöltenetek, a felsőfokú oklevelet, a felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolását és az érettségi vizsgatárgy megfeleltetési kérelmét viszont igen. Emellett a középiskolai bizonyítványra is szükség lehet, ha az abban szereplő jegyek alapján is kértek pontszámítást. A többletpontokra való jogosultságot is dokumentumokkal kell igazolnotok. A teljes listát itt találjátok.

Később már nem is lehet dokumentumot feltölteni?

De igen: azokat, amelyek a jelentkezéskor még nem álltak rendelkezésre, január 3-ig pótolhatjátok.

Kik kerülhetnek be?

Azok, akik elérik az adott képzésen meghatározott ponthatárt, ami a szakos kapacitás, a jelentkezők száma és pontszáma alapján dől el. Fontos, hogy azok, akik 500 pontból alap- vagy osztatlan szakon nem érnek el többletpontok nélkül 280, felsőfoktatási szakképzésen 240 pontot, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre nem kerülhetnek be. A mesterképzéseken 100-ból minimum 50 pontot kell elérni.

Az osztatlan tanárképzéseken, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, óvodapedagógus és konduktor alapképzési szakokon, a művészeti alapszakokon és a mesterképzéseken különböző vizsgákon is meg kell felelniük a jelentkezőknek: ezekről itt olvashattok.

Hogyan áll össze a végső pontszámotok?

Az alap- és osztatlan szakokon kétféleképpen számolhatják ki a pontszámotokat: vagy a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéhez, vagy az érettségi pontok kétszereséhez adják hozzá a többletpontokat. A részleteket itt olvashatjátok, pontszámító kalkulátorunkat pedig itt találjátok.

Ha már van diplomátok és alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, 500 pontból 400-at a felsőfokú oklevél érdemjegye alapján is számolhatnak. Részletek itt.

Ha mesterképzésre jelentkeztek, leggyakrabban az okleveletek, záróvizsgátok minősítése, valamint a felvételi vizsga (szóbeli és/vagy írásbeli) alapján rangsorolják a felvételizőket. Erről itt olvashattok.

Mikor hirdetik ki a ponthatárokat, és mire számíthattok?

Várhatóan január 23-án, tehát ekkor derül ki, hogy bekerültetek-e a kiválasztott szakra.

A korábbi évek ponthatárait itt nézhetitek meg, azt pedig, hogy mely intézményekben és szakokon volt a legnagyobb a verseny tavaly, itt találjátok.

A keresztféléves felvételiről szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Számok a felvételiben: ezeket kell figyelnetek, ha egyetemre jelentkeztek

Akár idén, akár jövőre felvételiztek, ezeket a számokat érdemes figyelnetek még a jelentkezés leadása előtt. Most összeszedtük az a három számot, amire figyelni kell.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.