Számok a felvételiben: ezeket kell figyelnetek, ha egyetemre jelentkeztek Érettségi-felvételi
Eduline

Számok a felvételiben: ezeket kell figyelnetek, ha egyetemre jelentkeztek

Akár idén, akár jövőre felvételiztek, ezeket a számokat érdemes figyelnetek még a jelentkezés leadása előtt. Most összeszedtük az a három számot, amire figyelni kell.

Kapacitás

A kapacitásszám az állami ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók összlétszáma, vagyis összesen ennyi elsőévest vehet fel az adott felsőoktatási intézmény. Az egyes szakok minimális és maximális kapacitását a felvi.hu-n, az adott képzésnél nézhetitek meg, a mesterképzéseknél külön-külön az ösztöndíjas és az önköltséges képzésre is.

Jelentkezők száma

Van egy oszlop a meghirdetett szakok listájában az adott képzések mellett, ahol az adott képzésre felvehető minimális és maximális jelentkezői létszám található. Az itt feltüntetett maximális létszám feletti – az adott szakon megállapítandó ponthatárt el nem érő – jelentkezők az adott szakra várhatóan nem kerülhetnek be.

Képzési díj

Talán ez a legfontosabb az összes szám közül, ugyanis ha nem állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek, akkor ezzel a díjjal számolnotok kell. Persze a tandíj egyetemenként és szakonként is eltérő. Vannak olyan képzések, amikért félévente 200-250 ezer forintot kell fizetni, és vannak olyanok is, ahol a féléves díj a félmillió forinthoz közelít. Egy biztos, a legtöbbet évek óta az orvosi és művészeti képzésekért kell kifizetni.

Ha jövőre felvételiztek és már kiválasztottátok, milyen szakra jelnetkeznétek, akkor érdemes még a képzés megjelölése előtt elolvasnotok a szakleírásokat. Itt a teljes lista.

Segítség felvételizőknek: így tudhattok meg mindent a választott szakotokról

Ha jövőre felvételiztek és már kiválasztottátok, milyen szakra jelnetkeznétek, akkor érdemes még a képzés megjelölése előtt elolvasnotok a szakleírásokat. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.