Vigyázat: csak ezekért a szakképesítésekért jár többletpont a felvételin Érettségi-felvételi
Eduline

Vigyázat: csak ezekért a szakképesítésekért jár többletpont a felvételin

A keresztféléves felvételin is kaphattok többletpontot szakképesítésért, de több feltételnek kell megfelelni. Itt vannak a részletek.

A felsőoktatási felvételin az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, 1993 után szerzett szakképesítések közül csak az 54-es és 55-ös szintű képesítésekért kaphattok többletpontot. Az 54-es szakmaszám az érettségi végzettséghez kötött emeltszintű, vagyis technikusi szakképesítéseket jelöli, az 55-ös szám pedig ezek ráépüléseit.

Szakképesítésért a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén adható 32 többletpont: itt találjátok a táblázatot. Emellett csak abban az esetben jár a pluszpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne. Itt nézhetitek meg képzési területenként, hogy hol jár többletpont szakképesítésért.

A februárban induló egyetemi, főiskolai képzésekre november 15-ig lehet jelentkezni: a többletpontok teljes listáját itt találjátok, a keresztféléves felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.

Keresztféléves felvételi: segítség a pontszámításhoz

Ha alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, az Eduline pontszámító kalkulátorával kiszámolhatjátok, milyen pontszámmal vágtok neki a felvételinek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.