Albérlet helyett: még mindig van más alternatíva, ha nem kerültök be kollégiumba Érettségi-felvételi
Eduline

Albérlet helyett: még mindig van más alternatíva, ha nem kerültök be kollégiumba

Az albérlet túl drága, egyetemi kollégiumba pedig valószínűleg nem fognak felvenni? Mutatunk egy lehetséges kiutat, amely megoldhatja a lakhatásotokat: ezek a magánkollégiumok.

Ha nem tudjátok, hogy hol fogtok lakni szeptembertől, érdemes körbenéznetek az intézményfüggetlen magánkollégiumok között is. Ezek a lakóegységek esetenként habár jóval drágábbak, mint a hagyományos kollégiumok, az albérletnél még mindig olcsóbbak. Főleg, ha egyszemélyes szobát választotok, amelyekhez Budapesten hozzájuthattok havi 60-65 ezer forintért, míg egy lakást közel sem tudnátok ennyiért bérelni.

Például a fővárosi Grassalkovich magánkollégium a kétágyas szobákat 45-50 ezer forintért kínálja - egy fő számára havonta. Van egyágyas szoba is: ezek bérlése már 65 ezer forintra rúg havonta. Ugyanilyen áron van a Garay utcai, a Szív utcai és a Thököly úti magánkollégium is. Ezekkel az intézményekkel ugyanúgy szerződést kell kötni, mintha albérletbe mennétek: többségükben - a Grassalkovich kivételével - egy évre kötelezitek el magatokat. 

A Budai Diákhotelben lakói 4 fős lakóegységekben élhetnek, ahol van felszerelt konyha és fürdőszoba is. A bérleti díj 55 ezer forint egy fő részére havonta.

Ennyiért lakhattok budapesti kollégiumban szeptembertől

Egyetemi kollégiumba készültök szeptembertől? Új cikksorozatunkban utánajárunk, milyen kiadással kell számolnotok, ha kollégiumba költöznétek. A budapesti egyetemek kollégiumainak árairól olvashattok.

Kollégiumok fiúknak

A Ferenc körúti Magánkollégiumba kizárólag nappali tagozatos egyetemista fiúkat vesznek fel. Az egyágyas szobák 80 ezer (65 ezer forint bérleti díj plusz 15 ezer forint rezsi) forintba kerülnek havonta, a kétágyas szobákért pedig 60 ezer (45 ezer plusz 15 ezer) forintot kell fizetni. A lakók nagy része a BME hallgatóiból áll. A SOTE diákjai közül sokan választják a Ludovika téri kollégiumot, amely ugyanolyan feltételekkel bír, mint a Ferenc körúti.

Lánykollégiumok

Az Üllői úti Magánkollégium pedig "lánykollégiumként" működik: kizárólag egyetemista lányokat vesznek fel. Az árak megegyeznek a Ferenc körúti és a Ludovika téri kollégium áraival. Az albérletekhez szokott módon legtöbb esetben kauicó is társul a szerződéskötéskor a magánkollégiumi díjakhoz - ez általában 70-80 ezer forintot jelent, amely a határozott idő lejártával természetesen visszajár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Indul a roham az albérletekért: itt vannak a budapesti árak

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével megindul a főiskolások és egyetemisták rohama az albérletekért, így július 24-e után több tízezer új szereplő megjelenése várható a fővárosi albérleti piacon. A nagy kereslet miatt érdemes időben lépni, hogy ne maradjunk le a kiszemelt lakásról.

Hirdetés