Felvételi 2019: minden, amit a sorrendmódosításról tudni kell Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi 2019: minden, amit a sorrendmódosításról tudni kell

Meddig, és hányszor lehet a jelentkezési sorrenden módosítani? Mikor nem érdemes változtatni a meglévő sorrenden? Minden fontos információ egy helyen.

Mielőtt belekezdenétek, fontos tudni, hogy a jelentkezési sorrendeteken csak egyetlen alakalommal módosíthattok, legkésőbb 2019. július 10-ig. Ekkor a jelentkezéskor megadott képzések elbírálási sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést nem tudtok felvenni a listára. Kivételnek számít azonban a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele - írja a Felvi.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a preferencia-sorrendetek. Abban az esetben viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis ekkor a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyertek felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért a lista végére helyeznétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Felvételizők, figyelem! Ezért érdemes minden nap megnézni az e-mailjeiteket

Miért fontos, hogy a felvételizők rendszeresen megnézzék a jelentkezéskor megadott e-mail címüket? Mutatjuk.

Mire szükséges még ügyelni?

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

Azt sem szabad elfelejtenetek, hogy amennyiben többféle jelentkezési helyet érintő kérelmet is szeretnétek benyújtani – például szeretnétek felvenni a listára a korábban meg nem jelölt finanszírozási formát, valamint sorrendet is módosítanátok –, akkor figyelembe kell vennetek, hogy ezeket egyszerre nem tudjátok megtenni. Egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának az ideje 24-48 óra. Ezért szükséges a módosításokra vonatkozó kérelmeket időben rögzítenetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés