Felvételizők, figyelem! A hét második felében újra fontos dolgotok lesz Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételizők, figyelem! A hét második felében újra fontos dolgotok lesz

Fontos dolga lesz a felvételizőknek a hét második felében: kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, határidőket és szabályokat.

2019. április 19-től indul a tavaszi ügyintézési időszak. Ekkortól az E-felvételiben lehet nyomon követni a rögzített adatokat, ellenőrizni a feltöltött dokumentumok feldolgozottsági státuszát, valamint itt lehet majd látni a vizsgaeredményeket, a felvételi pontokat, majd pedig a besorolási döntésről szóló határozatot. Az ügyintézési időszak 2019. július 10-ig tart majd.

Kezdődik a dokumentumpótlás

Amennyiben az adatok feldolgozása során megállapítják, hogy a felvételi jelentkezési kérelmeteket hiányosan nyújtottátok be, legkésőbb a besorolási döntés határnapját megelőző 28. napig, azaz 2019. június 26-ig felszólítást kaptok a hiányok pótlására.

Amennyiben a hiányt legkésőbb a hiánypótlási felszólításban megadott határidőn belül (vagy a kézhezvételkor rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb 2019. július 10-ig) nem pótoljátok, jelentkezési kérelmeteket az Oktatási Hivatal a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálja el, vagy az eljárást megszüntetheti.

Fontos, hogy:

  • nem minden dokumentumhiány (ilyen pl. többletpontra jogosító igazolás hiánya) esetén kaptok hiánypótlási felszólítást. Ennek oka, hogy minden jelentkező egyénileg dönthet arról, hogy a lehetőségek közül milyen dokumentumok alapján kívánja a pontszámítást kezdeményezni, és ennek alapján kell figyelnie az ahhoz szükséges dokumentumok beküldésére,
  • a 2019. február 15-e után letett államilag elismert nyelvvizsgák esetében meg kell adniotok a bizonyítványotok adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Friss felvételi adatok: erre készülhettek, ha a legnépszerűbb szakokra jelentkeztetek

Friss adatok arról, hányan jelentkeztek a legnépszerűbb képzésekre. Milyenek az idei előzetes ponthatárok és hány ponttal lehetett tavaly bekerülni az egyetemekre? Minden kérdésre válaszolunk.

Sorrendmódosítás és a jelentkezési hely visszavonása

Az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőségetek módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén is. Ennek során csak a jelentkezéskor megadott szakok sorrendjén lehet változtatni, új képzés rögzítésére nincs mód (ez alól kivétel a jelentkezés határidőig megjelölt valamely jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele).

Mikor érdemes módosítani?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élnie, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrendetek, amely alapján a jelentkezéseiteket rögzítettétek. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok: sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhettek felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek meg. Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezése benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. A jelentkezési helyek visszavonása – kizárása – nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Fontos, hogy:

  • a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.
  • ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőség. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

A legfontosabb mégis az, hogy a módosításokra vonatkozó kérelmeketeket időben kell rögzítenie, ezért semmiképp ne hagyjátok ezt az utolsó pillanatra.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)