Művészetközvetítési képzések: az egri főiskola áll a rangsor élén Érettségi-felvételi
Eduline

Művészetközvetítési képzések: az egri főiskola áll a rangsor élén

A képi ábrázolás, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret volt a legnépszerűbb szak a művészetközvetítési képzési területen 2010-ben. Az intézményi rangsor élén az Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kara és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara áll.

Az ének-zene, a képi ábrázolás, a kézművesség, a környezetkultúra, a mozgóképkultúra és az elektronikus ábrázolás szak iránt érdeklődők összesen nyolc egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak.

A jelentkezők száma az Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Karán a legmagasabb, százötvennél is többen nyújtották be első helyen felvételi kérelmüket. A bejutási arány a tavalyi évhez hasonlóan idén is ebben az intézményben lett a legalacsonyabb: alig minden tizedik jelentkezőt vettek fel a kiválasztott művészetközvetítési szakra.

Az Eszterházy Károly Főiskola áll a rangsor

A képzési terület pontátlagai kifejezetten magasak: az Eszterházy Károly Főiskola bölcsészkarán és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán meghaladják a négyszázat is, a legkevesebb pontra a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Karán volt szükség. A művészetközvetítői képzésekre felvettek között alacsony a nyelvvizsgával rendelkezők aránya. A felvételin legjobban teljesítő középiskolákból érkezőt és OKTV-helyezettet nem találhatunk az elsőéves hallgatók között.

Rang Intézmény neve Rang a hallgatók kiválósága alapján Rang az oktatók kiválósága alapján
1. Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar (EKF-BTK) 1. 1.
2. Kaposvári Egyetem Művészeti Kar (KE-MK) 1. 3.
3. Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Kar (NYF-BTMK) 3. 2.

Az összesített rangsorban csak azok a karok szerepelnek, ahol a nappali tagozatos hallgatók legalább húsz százaléka ezen a képzésterületen tanul. Az összes képzési terület rangsorát itt találod.

A művészetközvetítési terület intézményei közül az OTDK-teljesítmény alapján a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara áll az élen, míg az összesített oktatói kiválósági rangsorokat az egri főiskola vezeti, a PhD/DLA és a kandidátusi fokozattal rendelkezők száma, valamint az akadémiai doktorok aránya is az EKF tanári gárdájában a legmagasabb. Az egy minősített oktatóra jutó hallgatók száma az EKF mellett a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Karán a legkedvezőbb.

A művészetközvetítés a többciklusú képzés bevezetésekor létrehozott új képzési terület, amely a korábban a művészeti képzési körbe tartozó hagyományos szakokból megújított alapszakokat foglal magában: ilyen az elektronikus ábrázolás, az ének-zene, a drámainstruktor, a képi ábrázolás, a környezetkultúra, a mozgóképkultúra és médiaismeret, a kézműves és a plasztikai ábrázolás.

eduline

Hirdetés