Felkészülés a matekérettségire: kombinatorika és valószínűségszámítás Érettségi-felvételi
Eduline

Felkészülés a matekérettségire: kombinatorika és valószínűségszámítás

Kombinatorika és valószínűségszámítás nélkül elképzelhetetlen az érettségi. Sokan tartanak ettől a két témaköröktől, pedig középszinten csak néhány összefüggést kell ismerni a feladatok megoldásához. Most a 2008-as érettségi egyik példáján mutatjuk meg, hogy hogyan kell gyorsan és egyszerűen megoldani egy ilyen feladatot.

Érdekessége ennek a feladatnak, hogy az utolsó kérdés megválaszolásához matematikatudás nem is szükséges, csak egy kis logika. De más szempontból is tanulságos ez a példa. Mint sok feladat az érettségin, ez is hosszú és bonyolult szövegezésű feladat. Az ilyeneket nehéz megérteni, és még nehezebb átlátni. De ne ijedj meg tőle! Megmutatjuk, hogy hogyan egyszerűsítheted le az ilyen példákat, hogy aztán könnyebben tudd megoldani őket.

A  2008. októberi érettségi utolsó (18.) feladata:

Az autókereskedés parkolójában 1–25-ig számozott hely van. Minden beérkező autó véletlenszerűen kap parkolóhelyszámot.

a) Az üres parkolóba elsőként beparkoló autó vezetőjének szerencseszáma a 7. Mekkora annak a valószínűsége, hogy a kapott parkolóhelyszámnak van hetes számjegye, vagy a szám hétnek többszöröse?  (4 pont)

Május 10-én az üres parkolóba 25 kocsi érkezik: 12 ezüstszínű ötajtós, 4 piros négyajtós, 2 piros háromajtós és 7 zöld háromajtós.

b) Az üres parkolóba már beálltak a négy és ötajtós autók. Hányféleképpen állhatnak be az üresen maradt helyekre a háromajtósak? (Az azonos színű autókat nem különböztetjük meg egymástól.)  (5 pont)

A május 10-re előjegyzett 25 vevő az autó színére is megfogalmazta előzetesen a kívánságait. Négyen zöld kocsit rendeltek, háromnak a piros szín kivételével mindegyik megfelel, öten akarnak piros vagy ezüst kocsit, tízen zöldet vagy pirosat. Három vevőnek mindegy, milyen színű kocsit vesz.

c) Színek szempontjából kielégíthető-e a május 10-re előjegyzett 25 vevő igénye az aznap reggel érkezett autókkal?  (8 pont)

Tovább a feladat megoldásáhozeduline

Hirdetés