Nem kell minden konyhai trükköt ismerni, hogy meglepjétek a szeretteiteket karácsonyra. Hoztunk nektek három egyszerű édességet, amit könnyen és gyorsan el tudtok készíteni otthon az ünnepekre.
A legjobb dolgoknak nem kell rengeteg összetevőből állniuk, de a sütik esetében kifejezetten fontos ügyelni a pontosságra, bár ezen a téren is vannak kivételek.
A következő három receptet többször is kipróbáltuk és minden alkalommal nagy sikert aratott a család és a barátok körében. De vigyázzatok, előtte érdeklődjétek meg, hogy vannak-e dióra, illetve mandulára allergiások, ha esetleg nagyobb rendezvényre vinnétek belőle.
Puha linzer, karácsonyra hangolva
Ugyan sokszor mondják, hogy a linzer az a gyakorlottabb süti sütőknek való, mivel sok dologra kell figyelni, mi ezt egy picit másként látjuk. A legfontosabb, amit észben kell tartani az az, hogy mindig hideg tésztával dolgozunk.
Ezek a hozzávalók kellene a linzertésztához:
- 640 g finomliszt
- 200 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 400 g vaj
- 2 csipet só
A hozzávalókat összegyúrjátok és minimum 20 percre hűtőbe kell tenni. Utána nincs más dolgotok, mint kiszaggatni és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütni. Mielőtt belekennétek a választott lekvárotokat, várjátok meg amíg kihűlnek a kekszek. Utána már csak egy porcukor hintés és kész is az asztali dísznek is tökéletes meglepetés.
Pirított mandula; fahéjasan, csípősen vagy kókuszosan
Ez a recept azért is jó, mivel könnyedén hozza azt az érzést, amit a vásárokban kapható pirított és édes mandula ad. Az illata készítés közben pedig már önmagában remek.
Nem kell más hozzá mint:
- 200 g egész mandula (jó, ha hántolt, de az sem baj, ha nem az)
- 100 g cukor (ízesítésenként)
- 30 g sűrített tej (szintén ízesítésenként)
- 2 csipet só
- 2 evőkanál víz (ugyancsak ízesítésenként)
A legegyszerűbb része a dolognak a mandulát a sütőben 20 perc alatt 180 fokon megpirítani. Utána folyamatosan melegen kell tartani, amig az édes borítás készül, de szerencsére pillanatok alatt megvan.
Az összes hozzávalót, egy lehetőleg ragadás mentes serpenyőben, fel kell hevíteni, amíg a cukor el nem olvad. Utána ízlés szerint, ha fahéjasat szeretnétek, akkor rakjatok bele két teáskanál fahéjat, ha viszont kísérleteznétek akkor próbáljátok ki a chilis csokisat. Itt a fahéj helyett két teáskanál kakaó port és egy mokkáskanál őrölt chilit tegyetek a forró mázba. A kókuszos szintén így működik, mi tettünk bele 2 teáskanál kakaó port is.
Miután elkevertétek, döntsétek bele a serpenyőbe a meleg mandulát is és addig kevergessétek, amíg a folyadék el nem párolog róla. Döntsétek ki egy sütőpapírral takart tálcára a magvakat és kicsit teregessétek szét. Ha van erkélyetek, akkor nagyon hamar ki tudjátok hűteni.
Akár kis kézműves ajándékokat is készíthettek belőle.
Hókifli, a retró sütikirálynő
Ki hókiflinek, ki vaníliás kiflinek ismeri ezt a kiváló sütit, egy biztos, hogy olyan klasszikus, amit vétek lehagyni az ünnepi édességek palettájáról. És ehhez sem kell séfnek lenni, hogy kitűnő legyen.
Kell hozzá:
- 400 g finomliszt
- 150 g darált dió
- 30 g vaníliás cukor
- 300 g vaj
- 70 g porcukor
Mint ahogy azt a linzernél is hangsúlyoztuk, itt is fontos a hideg tészta, mivel akkor lehet könnyen, ragadás mentesen dolgozni vele.
Gyúrjátok össze az alapanyagokat és tegyétek el 30 percet a hűtőbe pihenni. Utána 175 fokra előmelegített sütőben fogjátok 12-14 perc alatt készre sütni a kis hengerekből formázott kifliket.
A végén, miután kihűlt, hintsétek meg porcukorral és máris kész a varázslat.