Ha nem mentek haza az ünnepekre, akkor a hangulat megteremtését kollégista büdzséből is el lehet érni. Hoztunk pár receptet, amivel kellemesen telhet az ünnepvárás.
Nem kell más, mint olcsó alapanyagok, tűzhely és barátok, akikkel közösen tölthetjük az év utolsó hónapját. Mutatjuk a recepteket, amikkel a spórolós diák is ünnepi hangulatba keveredhet.
Alsópolcos forralt bor:
A nevében is benne van a legfontosabb alapanyag, ami a legolcsóbb bor, amit még szívesen megisztok. Lehetőleg vörös, hiszen az a klasszikus, de sokan csinálják fehérborból is a forralt bort.
Ha ez megvan, akkor már csak a cukor kell, ha esetleg van a közeli boltban olcsón forraltbor fűszerkeverék, akkor azzal érdemes felturbózni. Pár deci narancslé és már kész is a kolis verziója a kedvelt karácsonyi vásáros italnak.
Kókuszgolyó kolis módra:
Ebben a receptben az a jó, hogy gyorsan megvan és sokat lehet belőle csinálni.
Nem kell más hozzá, mint vaj és egy kis tej, háztartási keksz, amit akár ti is elmorzsolhattok így spóroltok a darált keksz árán is, illetve porcukor. Egy kis kakaó, nem kell bele a holland verzió, a lehető legegyszerűbbet és legolcsóbbat tegyétek bele.
Ami egy kicsit drágább tétel benne, az a kókuszreszelék, de ha sokan csináljátok, akkor oszlanak a költségek is.
Mindent gyúrjatok össze a kókuszreszelék nélkül, majd formázzatok falatnyi golyókat. Ezeket hempergessétek meg a reszelékben és kész is a kókuszos finomság.
Pohárkrémek
Ez feltételezi azt is, hogy van hűtőtök, de ha nincs akkor, ha van rács az ablakotokon annyi peremmel, hogy ki tudjatok oda rakni dolgokat, akkor az is megteszi.
A boltokban rengeteg féle pudingport lehet kapni, amiből kiváló desszerteket lehet készíteni. A csokipudingot például egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel, ami szintén nem annyira drága, fel lehet főzni, majd miután megdermedt remek édesség az ünnepi időszakra. De bármelyik ízesítésű pudingport szabadon variálhatjátok.
Nem kell más hozzá, mint a por és tej, na meg főzőlap és lábos.
Almapuncs
Lehet alkoholosan és mentesen is készíteni, garantáltan ünnepi hangulatba keveredtek tőle.
Nem kell más hozzá, mint almalé, egy kevés narancslé, cukor, fahéj vagy puncs fűszerkeverék. Ezt forraljátok össze és máris fogyaszthatjátok. Ha erősebb verzióra vágynátok, akkor öntsetek bele egy kevés rumot, ha van nálatok, de egyébként a forraltbor maradékával sem rossz.