Végre egy jó hír a kávézóknak: napi három csésze még nem árt, egyenesen jót tehet Campus life
Eduline/MTI

Végre egy jó hír a kávézóknak: napi három csésze még nem árt, egyenesen jót tehet

Jó hírt hoztunk a kávézóknak, a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredményei szerint nem csak a vizsgaidőszakban lehet jó hatása egy-két eszpresszónak.

Sok egyetemista az első vizsgaidőszakban vagy a szakdoga írása alatt dönt a kávézásról. Bár sok egyetemen a napokban kezdődik a szorgalmi időszak - tehát egy ideig biztosan nem kell vizsgázni - hoztunk egy jó hírt azoknak, akik rendszeresen isznak kávét.

Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása jó hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is - derül ki a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredményéből.

Ez az eddigi legnagyobb kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált. A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket 3 csoportba sorolták: a kávét nem fogyasztók, kávét mérsékelten fogyasztók és kávét jelentős mennyiségben fogyasztók. Az eredmények szerint : "a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.”

De nem mindegy, mit isztok

Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen - mondta Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa.

"Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük" - tette hozzá.