Friss jelentés: az iskolabezárások elhízással is fenyegetnek Campus life
Eduline/MTI

Friss jelentés: az iskolabezárások elhízással is fenyegetnek

Talán senkit sem lep meg, ha azt mondjuk, az iskolabezárások arra is hatással vannak, hogy a gyerekek hogyan étkeznek és mennyit mozognak.

A koronavírus-járványhelyzet miatt megnőhet a gyermekkori elhízás előfordulási aránya – figyelmeztetett egy kedden közzétett jelentésben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája. A jelentés szerint a járvány elleni korlátozások során elrendelt iskolabezárások negatív hatással lehetnek a gyerekek étkezési és testedzési szokásaira.

„A Covid-19 felerősítheti az egyik legaggasztóbb tendenciát az európai régióban, ami az egyre gyakrabban előforduló gyermekkori elhízás” – mondta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. Hangsúlyozta: a túlsúly és az elhízás olyan életveszélyes betegségekhez köthető, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák.

Hogy elkerüljék a negatív élettani hatásokat, a jelentés szerint tudományos irányvonalat javasolnak az egészséges étrend és a napi mozgás népszerűsítésére (például adó kivetését a cukrozott üdítőkre).

A jelentésben egy 36 országot magában foglaló felmérés után arra jutottak, hogy a 6-9 éves gyerekek között átlagosan háromból csaknem egy túlsúlyos a régióban. A helyzet a mediterrán országokban volt a legsúlyosabb.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés