Tudtátok, hogy akik sportosabbak azoknak jobbak a matematika- és nyelvtanjegyei? Campus life
Eduline/MTI

Tudtátok, hogy akik sportosabbak azoknak jobbak a matematika- és nyelvtanjegyei?

Legalábbis ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet a Genfi Egyetem tudósai vezettek.

A kitartóbban és gyorsabban futó diákok jegyei jobbak bizonyos tantárgyakból - felmérés szerint a sport fejleszti a munkamemóriát, a lényegre fókuszálást és segíti a multitaskingban, azaz a többféle feladat egyidejű végzésében.

A felméréséhez olyan futótesztet kellett megcsinálniuk a diákoknak, ahol egy húszméteres szakaszon egyre gyorsabb tempóban kellett szaladniuk oda és vissza a teljes kimerülésig. Ezután kilenc kognitív feladatot oldottak meg, többek között számsorozatot kellett megtanulniuk, számokat és betűket kellett növekvő sorrendben összekötniük, vagy nagyon gyorsan felvillanó színes formák láttán a lehető leggyorsabban megnyomni a megfelelő szín- vagy formabillentyűt. Összesen 198 fiút és lányt, 8 és 12 év közötti genfi általános iskolást kértek fel a kutatáshoz.

A kutatócsoport az eredmények alapján arra következtetett, hogy a testi edzettség összefügg a munkamemóriával és a gondolkodásbeli rugalmassággal. A következő lépésben összehasonlították a gyerekek matematikai és francia nyelvi jegyeit. Ebből megállapították, hogy statisztikai összefüggés van a szív- és érrendszeri fittség és a matematikából, a francia nyelvtanból, helyesírásból és szókincsből szerzett jegyek között. Ez a hatás nem mutatkozott azonban a szövegértés és a fogalmazás esetében.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés