Több tucat egyetemista foglalta el az egyik párizsi színházat Campus life
Eduline/MTI

Több tucat egyetemista foglalta el az egyik párizsi színházat

A színművészeti egyetemek hallgatói és a szabadúszó művészeti dolgozók a színházfoglalási akciókkal a kulturális intézmények újranyitását követelik.

Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: "több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba", ahol jelenleg próbák folynak.

A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d'Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d'art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházat csütörtök óta foglalják el a szabadúszó művészeti dolgozók, akik a kulturális intézmények megnyitását és anyagi támogatást is követelnek.  

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szombaton látogatást tett az Odéon Színházban, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást. Hasonló követeléseket fogalmazott meg az a harminc szabadúszó művészeti dolgozó is, akik az Odéonban tiltakozókkal szolidaritásul keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés