Napi tudomány: sok gyerek is elbukik azon a teszten, amit a tintahalak simán teljesítenek Campus life
Eduline/MTI

Napi tudomány: sok gyerek is elbukik azon a teszten, amit a tintahalak simán teljesítenek

A hét nagy tudományos eredménye: sikeresen teljesítették a "pillecukortesztet" a tintahalak is. De mi is az a "pillacukorteszt" és amúgy milyen állatok tudják még teljesíteni? Belemerültünk a tudományos kísérletekbe.

Mi is az a pillacukorteszt?

A kísérlet alapvetően azt vizsgálja, mennyire képes egy állat vagy kisgyerek ellenállni egy azonnal megehető jutalomfalat kísértésének, ha megértetik vele, hogy később még jobbat vagy többet kap.

Az említett kísérletben a tintahalaknál az állatoknak választaniuk kellett egy azonnal felfalható királyrák, és egy sokkal ínycsiklandozóbb kis élő garnélarák között, amit viszont csak bizonyos idő után kaphattak meg. A kísérlet eredményéből kiderül, hogy a tintahalak 50-130 másodpercet voltak képesek várni, hogy az étvágyukat a kedvenc étellel csillapítsák.

Ez azért nagy szó, mert mostanáig csak a csimpánzokról, a varjakról és a papagájokról tudtuk, hogy sikeresen kiállták a pillecukorpróbát, amelyet eredetileg kisgyerekeknek fejlesztettek ki.

Vajon honnan ered a tintahal türelme?

A tintahalaknál ez valószínűleg abból a szükségletből eredhet, hogy a fennmaradáshoz el kellett rejtőzniük, ki kellett várni a vadászatra a legalkalmasabb időpontot, mivel ha kockázatos időben indulnak, sok ragadozó felfalhatja őket - vélik a tudósok.

A vadászat optimális pillanatának kivárása az áldozatul esés kockázata nélkül - ez lehetett az, amiből a tintahalak önkontrollra való képessége kifejlődött.  

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés