Húsmentes hét: egy francia polgármester kivette a húst az iskolai menzák kínálatából Campus life
Eduline

Húsmentes hét: egy francia polgármester kivette a húst az iskolai menzák kínálatából

Franciaországban 2018 óta pedig törvény írja elő, hogy hetente egyszer vegetáriánus ételt kell felszolgálni a menzákon. Van, aki a húsmentes hétfőt inkább húsmentes hétté bővítette.

A kifejezetten húsos ételeiről híres Lyon zöldpárti polgármesterének döntése után nem szolgálnak fel húsos fogásokat a diákoknak az iskolai menzákon - írja francia és brit lapokra hivatkozva a hvg.hu.

Gregory Doucet polgármester szerint ez megkönnyíti a felszolgálást az étkezéseknél a járvány idején, amikor számos korlátozásnak kell megfelelni, például tartani kell egymástól a biztonságos távolságot.

A francia kormánynak azonban nagyon nem tetszett a döntés. A belügyminiszter szerint a polgármester döntésével például megsértette a francia gazdákat és henteseket. Az oldal szerint az intézkedést elitistának nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg gyerek olyan körülmények között él, hogy kizárólag az iskolai menzán fogyaszthat húsos ételeket.

Szakértők szerint a vegetáriánus étrend alapvetően biztonságos a gyerekeknek is, de különösen oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű protein, vas és ásványi anyagok kerüljenek a szervezetükbe – teszik hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés