Még mindig nem döntöttek arról, idén márciusban lesz-e az utolsó óraátállítás Campus life
Csik Veronika

Még mindig nem döntöttek arról, idén márciusban lesz-e az utolsó óraátállítás

Elakadtak a tárgyalások az óraátállítás eltörléséről, pedig az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslata alapján 2021-ben kellene utoljára átállítani az órákat. Arról a tagállamoknak kell dönteniük, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választják, a magyar kormány azonban – úgy tűnik – egyelőre kivár.

Március 28-án hajnali 2-kor 3 órára kell előtekerni az órákat, akkor kezdődik a nyári időszámítás – ám azt egyelőre nem lehet tudni, vajon ez lesz-e az utolsó alkalom.

Az ugyanis még nem derült ki, hogy Magyarország melyik időszámítást választja - ennek meghatározása ugyanis az EU-tagállamok dolga. Megkérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, született-e már döntés arról, melyik időszámításra áll át az ország 2021-ben, a tárca azonban csak annyit válaszolt, hogy az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot az eredeti kezdeményezés szerinti 2019 helyett azonban 2021-ben határozta meg.

„A képviselők további egyeztetésre kérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta” – írták az Eduline kérdésére.

A bizonytalanságról árulkodik a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozata is – Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón az óraátállítás eltörléséről szóló újságírói kérdésre mindössze annyit válaszolt, ha rajta állna a döntés, ő a nyári időszámításra szavazna.

Egyébként az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, elvileg utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása 2021. október utolsó vasárnapján történne meg.

Nemzetközi kitekintés - volt, ahol már ki is próbálták

Van, ahol már jó ideje kísérleteznek az óraátállítás eltörlésével. Oroszországban tíz éve szüntették meg, az ország pedig a nyári időszámítást választotta. A változtatás azonban nem jött be, az egészségvédelmi bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy emiatt az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek, örökké fáradtak. Így három évvel később, 2014-ben a rossz tapasztalatok miatt visszatértek az állandó téli időszámításhoz, vagyis óraátállítás továbbra sincs.

Az Európai Parlament által végzett konzultáció eredménye alapján egyébként az emberek többsége inkább a nyári időszámítást választaná - nemcsak Magyarország, hanem Németország és Ausztria is. Érdekesség, hogy az „eredeti” időszámítás a téli, ettől tért el az ország, amikor elkezdtük átállítani az órákat.

Melyik lenne az ideális?

A Magyar Alvás Szövetség az Eduline kérdésére úgy nyilatkozott, az álláspontjuk nem változott: az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne az észszerű élettani, egészségügyi szempontból. „Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg” – írták.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés