Megéri albérletbe költözni az online oktatás bevezetése után Campus life
Eduline/MTI

Megéri albérletbe költözni az online oktatás bevezetése után

Budapesten utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak.

Az albérletárak 5 százalékkal voltak olcsóbbak idén szeptemberben, mint egy évvel korábban. De a távoktatás bevezetése miatt még tovább csökkenhetnek a bérleti díjak az év hátralévő részében - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com közös lakbérindexéből.

A közleményből kiderül, hogy a fővárosban átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, 15 százalékkal olcsóbban, mint a koronavírus-járvány előtt. A többi egyetemvárosban nem történt ilyen látványos visszaesés. Debrecenben jelenleg havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet bérelni egy lakást. Nyíregyházán, Miskolcon és Egerben pedig 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj.

Ugyanakkor a szakértők úgy látják, a hétfőn bejelentett intézkedések tovább formálhatják az albérletpiacot. A felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, ezért sok hallgató költözhet haza, így tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata, a megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.

A helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett.

Sok egyetemista már a félév elején készült arra, hogy újra be fogják zárni a kollégiumokat, míg mások bíztak benne, hogy most talán maradhatnak a szobáikban. A tegnapi bejelentés után viszont úgy néz ki, ez nem lesz döntés kérdése. Ismét minden kolisnak cuccolnia kell. De mégis hova? Ti már tudjátok, hol fejezitek be a féléveteket? Itt szavazhattok:

Hova mentek, ha ismét "kilakoltatnak" benneteket a koliból?

Sokan már a félév elején arra készültek, mikor zárják be újra a kollégiumokat, míg mások bíztak benne, hogy most talán maradhatnak a szobáikban. A tegnapi bejelentés után viszont úgy néz ki, ez nem lesz döntés kérdése. Ismét minden kolisnak cuccolnia kell. De mégis hova? Ti már tudjátok, hol fejezitek be a féléveteket?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés