Átlátszó maszkokkal teszik hatékonyabbá az oktatást Franciaországban Campus life
Eduline/MTI

Átlátszó maszkokkal teszik hatékonyabbá az oktatást Franciaországban

Az óvodai és az alsóbb osztályokban tanító franciaországi pedagógusok, valamint azok, akik nagyothallókat tanítanak, olyan átlátszó maszkot kapnak, amelyen keresztül a tanulók tudnak szájról olvasni és követni a velük foglalkozó felnőttek mimikáját.

"Több mint 100 ezer maszkot gyártatunk le a hónap végéig. Ezeket az átlátszó és mosható maszkokat az ősz folyamán nagy mennyiségben szétosztjuk" - mondta Sophie Cluzel, a fogyatékos emberekért felelős államtitkár a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban. Minden óvodással, kisiskolással és nagyothalló tanulóval foglalkozó tanár kap belőle.

Franciaországban a szeptemberi iskolakezdés óta 11 éves kor felett minden oktatási intézményben kötelező a maszkiviselés - a tanároknak és a diákoknak egyaránt -, ami nemcsak a nagyothallók számára okoz nehézséget, hanem az írni- és olvasni tanuló kisebbeknek is.

Az eredetileg süketek és nagyothallók számára tervezett maszkok felső és alsó része textilből van az orr és az áll eltakarására, a középső része a száj előtt pedig átlátszó műanyagból, aminek köszönhetően a maszkot viselő ember arckifejezése látható, ellentétben az eldobható sebészeti vagy a mosható textilmaszkokkal. A nagyothallókat tanítókon kívül a logopédusok, valamint az idős emberekkel vagy autistákkal foglalkozók közül is egyre többen viselik. Egy ilyen maszk ára duplája a mosható maszkok árának - 10 euróba kerül.

De nem Franciaország az első, ahol megjelentek az átlátszó maszkok az iskolákban. Korábban már írtunk róla, hogy Olaszországban is ilyen speciális maszkokat gyártottak a tanároknak, hogy látszódjon a szájuk és jobban lehessen hallani a hangjukat.

Külföldön is fokozatosan újraindul az élet az óvodákban és az iskolákban

Már Észak-Macedónia és Irán is döntött a tanévkezdésről, Romániában viszont bizonytalanná vált az iskolák megnyitása.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés