Ingyenes könyveket oszt egy anyuka, azért, hogy a gyerekek ne maradjanak le a tanulásban Campus life
Eduline

Ingyenes könyveket oszt egy anyuka, azért, hogy a gyerekek ne maradjanak le a tanulásban

Egy anya több ezer ingyenes könyvet oszt ki a gyerekeknek, azért hogy megakadályozza, hogy a gyerekek a korona-vírus miatt lemaradjanak.

Az egyedülálló amerikai anyuka, Chrishawndra Matthews nyáron ingyenes könyveket oszt ki gyerekeknek, hogy megakadályozza a gyerekek teljes lemaradását. Ahogy ő nevezi a jelenséget: „corona summer slide”, amit valahogy úgy fordíthatnánk, hogy a korona miatti nyári csúszás.

Az édesanya azt mondta a Good Morning America-nak, hogy a karantén kezdetén az iskolák bezártak, és ezzel elkezdődött a nyári szünet. Szerinte, ha ősszel visszatérnek a diákok az iskolákba, akkor a vírushelyzet rosszabb lesz.

Chrishawndra Matthews rengeteg időt és pénzt fordít arra, hogy ingyenes könyveket adományozzon Cleveland szegényebb körzeteiben élő gyerekeinek, saját nonprofit szervezetén, a Literacy in the H.O.O.D. révén keresztül. A szervezetet több mint két évvel ezelőtt hozta létre, amikor saját fiának, Derrick-nek segített az olvasásban. Az édesanya azt mondta, hogy feldühítette az, hogy nem mindenki jut hozzá ugyanahhoz a forráshoz, ezért nem tud mindenki egyformán olvasni és a nyelvi oktatás minőségét is rossznak tartja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

We do it for the #Children

Literacy in the HOOD (@literacy_in_the_hood) által megosztott bejegyzés,

 „Derrick háromszor kezdte el az olvasást tanulni, de a városban nincs olyan hely, ami segíteni tudná a fejlődést. Van egy könyvtár, ahol elvileg van „mesélőidő”, de a könyvtáros inkább a gyerekek viselkedésével foglalkozik és a könyvtár állapota sem a legjobb”- mondta az anyuka.

Chrishawndra Matthews arra koncentrál, hogy az általa adományozott könyvek hozzáférhetőek legyenek a gyerekek és szüleik számára. Azt mondta, hogy megállítja a szülőket az utcán, meglátogatja a családokat és könyveket ad nekik, és beszélget velük a napi legalább 15 perces olvasás fontosságáról.

Az anyuka a karantén időszaka alatt is megtalálta a módját, hogy ki tudja osztani a könyveket. Az iskolák ingyen ebédet adtak a diákoknak, Chrishawndra Matthews pedig az ebéddel együtt osztotta ki a könyveket. Az emberek figyelmét felhívta arra, hogy a világjárvány idején használják ki az otthon töltött időt, rendezzék át a gyerekek könyvespolcait és adományozzák el azokat a könyveket, amikre már nincsen szükség.

Benzinkutakon és sarkokon találkoztunk kesztyűben és maszkban. Amikor hazahoztam a könyveket, letöröltem őket.

- amondta az anyuka.

Szerinte nagyon fontos, hogy nyáron is olvassanak a gyerekek, főleg azon a környéken ahol él, mert sok az olyan család ahol a gyerekek környezetében nem olvas senki és úgy gondolja, hogy akkor a gyerek se fog.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Social Distancing #gotbooks

Literacy in the HOOD (@literacy_in_the_hood) által megosztott bejegyzés,

Matthews azt mondta, hogy elkötelezett amellett, hogy segítsen, és idén eddig több mint 16 000 könyvet osztott ki. Most pénzt gyűjt egy kisteherautó vásárlásához, így még több könyvet szállíthat a Cleveland körüli gyerekeknek. Munkáját segíti fia, Derrick, aki elindította saját szervezetét, a Boys Do Read-t. Derrick amellett, hogy segít édesanyjának könyveket kiszállítani, mindig olvas.

"Derrick a kocsiban van, ő olvas, én pedig tudom, hogy már eltöltött ezzel 20 percet. Ha a szülők foglalkoznának azzal, hogy 15-20 percet olvasson a gyerekük, az nagy változást okozna a gyerek életében. Különösen a nyár folyamán lesz ez nagyon fontos” – mondta az édesanyja.

Irodalomteszt reggelre: felismeritek Csokonai verseit?

Tudjátok, melyik Csokonai Vitéz Mihály versből idéztünk? Teszteljétek magatokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés