Középiskolai felvételi: fontos döntés előtt állnak a szülők Közoktatás
Eduline

Középiskolai felvételi: fontos döntés előtt állnak a szülők

Már csak néhány napot kell várni, és az összes középfokú iskola nyilvánosságra hozza a 2019 szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót.

A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk honlapjukon felvételi tájékoztatójukat – ez tartalmazza az induló osztályok, tanulmányi területek listáját, a felvételi feltételeit (például hogy a jelentkezőknek meg kell-e írniuk januárban a központi felvételi tesztet, tartanak-e szóbeli felvételit), a pontszámítás szabályait.

Október végéig az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadik évfolyamosokat a felvételi eljárás rendjéről.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.

Középiskolai felvételi: milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket?

Mi alapján döntenek a középiskolák a diákok felvételi kérelméről? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Minden középiskolában azonosak a felvételi szabályok? Csak azok kerülhetnek be, akik megírják a felvételi tesztet? A középfokú iskolák a jelentkezőket háromféle szempontrendszer alapján rangsorolhatják: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot, vagy a jegyeket, az írásbeli és a szóbeli felvételi eredményét.

 

Hirdetés